VID nodod zoodārzam tonnu Rīgas centrāltirgū konfiscētu augļu, ogu un riekstu

Pagājušajā ceturtdienā, 3.novembrī, Valsts ieņēmumu dienests (VID), veicot tematiskās pārbaudes tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū, konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu.

Pārbaužu laikā kopumā konfiscēta gandrīz tonna (927 kilogrami) augļu, ogu un riekstu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, un kārumi nodoti Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam.

Turpinot pastiprināti kontrolēt Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši attiecībā uz tirdzniecību ar no ārvalstīm ievestiem produktiem, 2011.gada 3.novembrī VID inspektori Rīgas Centrāltirgū veica 11 tematiskās pārbaudes lauksaimniecības produkcijas, pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecības vietās un kafejnīcā. Pārbaužu laikā deviņos gadījumos tika konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu saistīti pārkāpumi.

Pārbaudes laikā inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja, kāda ir pārdošanā esošo preču izcelsme, preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, pavaddokumentu žurnālu, kā arī to, vai tirdzniecības vietā uzstādīts un tiek izmantots elektroniskais kases aparāts. Tika pārbaudīts arī tas, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā dienu pirms darba uzsākšanas.

Pārbaužu laikā VID inspektori konstatēja, ka tiek tirgoti produkti bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem vai ievestas preces, ka pirkumi netiek reģistrēti kases aparātā un ka uz vietas neatrodas attaisnojuma dokumentu reģistrs.

Piecos gadījumos tirgotāji, uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot dokumentus, kas ir nepieciešami, lai veiktu tirdzniecību tirgus teritorijā. Pamestā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un kopā ar pārtikas produktiem, par kuriem nevarēja uzrādīt izcelsmi apliecinošus dokumentus, tika konfiscēta.

Kopumā VID konfiscēja 927 kilogramus augļu, riekstu un ogu. Tika konfiscēti 30 kilogrami lazdu riekstu, 20 kilogrami nelobītu un viens kilograms lobītu valriekstu, 10,5 kilogrami nelobītu saulespuķu sēklu, 2,5 kilogrami žāvētu aprikožu un 54 kilogrami granātābolu. Tāpat tika konfiscēti arī 32 kilogrami tumšo un 90 kilogrami gaišo vīnogu, 120 kilogrami tomātu, 48 kilogrami hurmas, 125 kilogrami meloņu, 43 kilogrami gurķu, 68 kilogrami greipfrūtu, 15 kilogrami paprikas. 18 kilogrami banānu un 250 kilogrami mandarīnu.

Tā kā augļi, ogas un rieksti ir ātri bojājošās prece, tā ir jārealizē īsā laika posmā. Šī iemesla dēļ VID konfiscētos augļus, ogas un riekstus nodeva Rīgas Nacionālajam zooloģiskajam dārzam.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas administratīvo pārkāpumu lietas un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.