Aicina ieteikt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu kandidātus

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, ņemot vērā, ka drīzumā beigsies pašreizējo Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu pilnvaras, aicina ieteikt padomes locekļu kandidātus nākamajam darbības termiņam.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu padomes sastāvā ir pieci locekļi, kurus ievēl Saeima, savukārt šīs padomes locekļu kandidātus, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā, izvirza Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Par padomes locekļa kandidātu var izvirzīt Latvijas pilsoni, kam pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, kam ir augstākā izglītība, vismaz piecus gadus ilga profesionālā vai akadēmiskā pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā un laba reputācija.

NEPLP locekļa kandidāts nedrīkst būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu (akciju) īpašnieks, sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Padome arī uzsvērusi, ka darbs NEPLP ir padomes locekļa pamatdarbs; uz tās locekļiem attiecas ierobežojumi un aizliegumi, kas paredzēti valsts amatpersonām likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā".

Lai ieteiktu NEPLP locekļa kandidatūru, jāsagatavo iesniegums Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai par kandidāta ieteikšanu, kandidāta rakstveida piekrišana kandidēt (norādot kandidāta vārdu, uzvārdu, personas kodu, kontaktinformāciju), kandidāta rakstveida apliecinājums, ka tas atbilst visām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un nepastāv normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi, kā arī iesniedzams kandidāta CV, kurā īpaši norādīta pieredze plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, kā arī kandidāta rakstveida piekrišana personas datu apstrādei, paredzot, ka tos izvērtēs kompetentās institūcijās.

Dokumenti Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai iesniedzami līdz 30.novembra plkst.17.

Informācija par apspriežamajiem NEPLP locekļu kandidātiem būs pieejama Saeimas mājaslapā, nosakot termiņu, kādā biedrības un nodibinājumi, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā, un citas ieinteresētās personas ir tiesīgas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai sniegt atsauksmi par kandidātiem.

Jau vēstīts, ka pašreizējās NEPLP locekļu pilnvaras beigsies 1.februārī. Ja Saeima par jauno padomes sastāvu nobalsos ātrāk, NEPLP darbu sāks jaunajā sastāvā.

NEPLP ir ievēlēta 2007.gadā. Padomē darbojas Ābrams Kleckins, Dace Buceniece, Dzintra Geka, Sergejs Kārītis, Imants Skrastiņš un Ingrīda Brigita Stroda. Kandidēt uz otro termiņu var Buceniece un Kārītis, savukārt Kleckins paziņojis, ka uz otro termiņu nekandidēs, lai gan teorētiski tam šķēršļu nav.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais