Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Par godu Skujenieka 75 gadu jubilejai atklās izstādi "Knuts Skujenieks un folklora"

8.novembrī plkst.14.30 Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) Izstāžu zālē K.Barona ielā 14 atklās izstādi "Knuts Skujenieks un folklora". Atklāšanā piedalīsies pats dzejnieks, etnomuzikologs Valdis Muktupāvels un literatūrzinātniece Inta Čaklā.

Par godu Skujenieka 75 gadu jubilejai parādīsim daļu no viņa bagātīgā devuma LNB: rokrakstus, grāmatas ar veltījuma ierakstiem, kā arī iecerēto dāvinājumu - dažādu tautu folkloras bibliotēku, kurā ir mūža garumā krātas grāmatas un skaņu ieraksti.

Skujenieka saistība ar folkloru ekspozīcijā atklāsies dažādos aspektos. Būs skatāmi dzejnieka apcerējumi, nodaļa par folkloru mācību grāmatā, fotogrāfijas no pirmajiem Daugavas svētkiem Dolē, kuru rīkošanā viņš aktīvi piedalījās, kā arī Andra Slapiņa filma "Latviešu folklora. Gadskārtu dziesmas, ticējumi un ieražas" (1983) ar tās scenārija autora Knuta Skujenieka komentāriem.

Skujenieka dzeju grūti iedomāties bez folkloras elementiem. Mordovijas periodā piespiedu atrautībā no Latvijas tapa cikls "Priežu daina". Gan stilistikā, gan saturā tautasdziesmas ietekme jūtama arī pirmajā grāmatā "Lirika un balsis", bet īpaši krājumā "Iesien baltā lakatiņā". Tāpēc līdzās dzejoļu manuskriptiem būs eksponētas apceres par balto krāsu un baltu lakatiņu latviešu dzīves uztverē, folklorā un paša daiļradē.

Vitrīnās būs arī liels daudzums cittautu folkloras atdzejojumu. Skujenieku ģimene izstādei laipni atvēlējusi fotogrāfijas, dažādu tautu rokdarbus, keramiku.

"Mans ceļš uz citu tautu dziesmām sākās no mūsu pašu, no latviešu tautasdziesmas," raksta dzejnieks. "Aizdomīgs vai pat draudīgs ir tikai nepazīstamais. Nav nekā labāka par cilvēciski savstarpēju sapratni." Šie vārdi arī precīzi raksturo izstādes būtību.