Rīgas Austrumu slimnīcā veikta unikāla vēnu operācija

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā veikta Latvijā unikāla operācija – diviem pacientiem, izmantojot īpašas vēnu stentu protēzes, atjaunota iegurņa vēnu darbība, nra.lv uzzināja slimnīcā.

Eiropā šādas protēzes uzsāka lietot šā gada septembrī, bet Latvijā to izmantošana notikusi pirmo reizi. Operācija veikta Rīgas Austrumu slimnīcas Invazīvās radioloģijas nodaļā.

Vienam no pacientiem – 29 gadus vecam vīrietim – iegurņa vēnas slēgums pirms desmit gadiem izveidojies autoavārijas rezultātā, savukārt otram pacientam – 25 gadus vecai sievietei – pirms diviem gadiem pēc dzemdībām.

ārste Svetlana Rudņicka, kura veica vēnu darbību atjaunojošo operāciju, atzīst, ka pacientiem iegurņa vēnas slēguma dēļ bijušas grūtības staigāt, pampušas kājas, bija jāizvairās no fiziskas slodzes, strādāšanas. Daktere arī piebilst, ka īpaši bīstams šāds vēnas slēgums ir sievietēm, jo asinscirkulācijas traucējumi var izraisīt neauglību.

Pēc operācijas abi pacienti turpmāk varēs dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un strādāt. Cilvēku ar veselības traucējumiem vai invaliditāti iespējami ātrāka atgriešana ikdienas un darba dzīvē ir viens no Rīgas Austrumu slimnīcas stratēģiskajiem mērķiem.

Operācija veikta ceturtdien. Abi pacienti jūtas labi, un piektdien tie tiks izrakstīti no stacionāra un varēs doties mājās.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.