Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām

6. novembrī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no 12.00 līdz 16.00 norisināsies ikgadējās Mārtiņdienas svinības.

Mārtiņbērni tērpušies maskās, folkloras kopu pavadījuma dosies no sētas uz sētu, lai svētku noslēgumā pulcētos Vidzemes sētā baudīt Mārtiņdienas cienastu – gaiļa zupu un „Mārtiņa beķerejas” ceptos pīrādziņus.

Plkst. 12.00 no muzeja Galvenajiem vārtiem sāksies masku gājiens uz Kurzemes sētu folkloras kopas „Milzkalnieki” vadībā.

Plkst.12.30 Kurzemes sētā sāksies danči un rotaļas kopā ar „Milzkalniekiem”. Manteļskurstenī – karsta zālīšu tēja siltumam un veselībai. Radošajā masku darbnīcā bērniem gatavosim maskas un figūriņas no dabas izejvielām. Koka spēļu meistars Aldonis Baldiņš iepazīstinās ar senajām spēlēm – cūciņu dzīšanu, vilciņa griešanu un citām.

Plkst.13.30 masku gājiens turpināsies uz Vidzemes sētu, kur dancosim un rotaļāsimies kopā ar folkloras kopu „Rija”. Te gatavosim arī našķus kopā ar Ikšķiles brīvās skolas audzēkņiem un pavāru Endiju Bērziņu. Slietenī cienāsim ar gaiļa zupu un „Mārtiņa beķerejas” sarūpētajiem pīrādziņiem.

Plkst.15.00 Vidzemes sētā muzikāls priekšnesums no Ādažu folkloras kopas „Saulgrieži”.

Plkst.12.30 Priedes kroga galā ar dziesmām priecēs Mārtiņkoris, bet visas dienas garumā interesentiem būs pieejamas īpašais tupeņu godu piedāvājums no Priedes kroga – maizes krāsnī cepti medusrauši, ķirbju un kartupeļu ēdieni, rupmaizes dzēriens un kartupeļu trifeles.

Pie Vidzemes sētas visa pasākuma garumā būs iespēja izvizināties zirga mugurā

Aicinām visus tērpties maksās un padarīt Mārtiņbērnu gājienu vēl krāšņāku! Pulcēšanās plkst.12.00 pie Galvenajiem vārtiem.

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana – govju.