Zemessargi veseļojas, atstādina virsniekus

Par sprādzienu Ādažu poligonā uzsāktajā dienesta izmeklēšanā ir atklājušies jauni fakti, tāpēc uz izmeklēšanas laiku ar armijas komandiera Raimonda Graubes rīkojumu ir atstādināts Zemessardzes 17. bataljona komandieris un pretgaisa aizsardzības baterijas komandieris.

Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā kopš 23. oktobra ārstēšanos turpina septiņi cietušie, no kuriem divi šonedēļ varētu slimnīcu atstāt.

Kad tiks saņemti ekspertu atzinumi un noskaidrotas visas liecības, tad sabiedrība tiks informēta sīkāk, bet pašlaik Nacionālie bruņotie spēki (NBS) un Aizsardzības ministrija (AM) nevēlas pieļaut spekulācijas ap šo notikumu, sacīja NBS preses virsnieks Normunds Stafeckis. Viņš norādīja, ka izmeklēšanas termiņus nevar nosaukt, jo nepieciešams sagaidīt informāciju no ekspertiem. Zemessardzes pulkvedis Juris Dalbiņš jau iepriekš sarunā ar Neatkarīgo pravietiski sacīja, ka viņa darba pieredze bruņotajos spēkos liecinot – pat tad, ja sākotnēji viss šķiet skaidrāks par skaidru, mēdzot noskaidroties tādi fakti, kas atklāj pavisam negaidītas nianses.

Atstādināšana nenozīmē sodīšanu, precizēja N. Stafeckis. Atstādinātie virsnieki pašlaik ir iesaistīti citu dienesta pienākumu izpildē, bet viņu vietā iecelti amata pagaidu izpildītāji.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa Neatkarīgo informēja, ka divi cietušie aizvien atrodas reanimācijā, vienu sprādzienā vieglāk cietušo mediķi plānojuši izrakstīt šodien, bet vēl vienu – līdz nedēļas beigām. Pārējiem nāksies turpināt ārstēšanos. Pagājušajā nedēļā no slimnīcas tika izrakstīts viens zemessargs.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka AM ir pārņēmusi dienesta izmeklēšanu no NBS, bet Militārā policija ir uzsākusi kriminālprocesu par 23. oktobrī Ādažu poligonā notikušo sprādzienu. Tajā cieta deviņi cilvēki, viens no viņiem neilgi pēc traģiskā negadījuma nomira.