CSDD ignorē Darba likuma normas

Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) ziņā nonāca apstiprināta informācija, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) ignorē Darba likuma normas gan pieņemot darbiniekus darbā, gan uzsakot darba līgumu.

CSDD kopš 2005.gada (konstatēts tiesas procesā), pieņemot darbā liek parakstīties, ka darbinieks nav arodbiedrības biedrs. Šāda CSDD rīcība pakļauj darbiniekus diskriminācijai, kas aizliegts ar Latvijas likumiem, t.sk. arī ar Darba likuma normām, informē Neatkarīgās policistu arodbiedrības priekšsēdētājs Armands Augustāns.

Pēdējā gada laikā CSDD veikti reorganizācijas pasākumi un notika darbinieku skaita samazināšana. Uzteicot vairākiem CSDD darbiniekiem darba līgumus, tika pārkāpti Darba likuma prasības. Rezultātā darbinieki vērsās tiesā. Tiesa atzina CSDD nelikumīgu rīcību un darbinieki vai nu bija atjaunoti darbā un tiem izmaksājama iespaidīga naudas kompensācija vairāku tūkstošu latu kompensācija par piespiedu darba kavējumiem, vai noslēgts mierizlīgums ar kompensācijas izmaksāšanu.

Tomēr tas neatturēja CSDD no turpmākām nelikumībām. Tā vietā, lai stingri ievērotu Darba likuma normas, LR Satversmi, citus Latvijas likumus, CSDD ķērās pie tādām nelikumīgām metodēm, kā darbinieka vajāšanu, kārtējo reizi uzsakot darba līgumu, pārkāpjot likumu. CSDD, pārkāpjot Darba likuma prasības, uzdrošinās izprasīt no arodbiedrības informāciju par tās biedriem un dokumentus, kas nav paredzēts likumā.

NPA radās iespaids, ka CSDD vadība nav informēta par notiekošiem procesiem direkcijā, pieņemot un atlaižot darbiniekus, pārkāpjot likuma prasības. Rezultātā tiek izmaksātas lielas naudas kompensācijas. NPA uzskatā pēdējā laikā CSDD reputācija tiek sagrauta un nepieciešams steidzami veikt pasākumus darba vides uzlabošanā un likumu ievērošanā. Iespējams, ka nepieciešams uzaicināt Valsts darba inspekcijas pārstāvjus, arodbiedrības pārstāvjus situācijas izvērtēšanai, lai apturētu darbinieku tiesību pārkāpšanu.