Pensijas iesaldē, pabalstus ierobežo

Valsts pensijas un atlīdzības nākamajā gadā netiks indeksētas, bet sociālās apdrošināšanas pabalsti ierobežoti, to paredz Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi gan Pensiju likumā, gan likumos par pabalstiem.

Pensijas nav pamata indeksēt

Saskaņā ar Finanšu ministrijas prognozēm patēriņa cenu izmaiņas 2010. gadā attiecībā pret 2009. gadu būs negatīvas un 2010. gada valsts pensiju un atlīdzību pārskatīšanai prognozētais piemērojamais indekss nepārsniegs ciparu "1". Līdz ar to indeksācijas iesaldēšana 2010. gadā neatstās ietekmi ne uz valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumiem, ne uz valsts pensiju un atlīdzību apmēriem.

Atbilstoši likumam Par valsts pensijām un Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām, valsts pensijas un atlīdzības 2009. gadā netiek pārskatītas, tas ir, netiek indeksētas. Savukārt 2010. gadā tās būtu jāpārskata reizi gadā 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss ir mazāks par skaitli "1", valsts pensiju un atlīdzību apmēru nepārskata. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, 2009. gada augustā valsts pensijas saņēma 563 164 cilvēki, to skaitā 364 870 sievietes un 198 294 vīrieši. Atlīdzības par darbspēju zaudējumu saņēma 6780 cilvēki, to skaitā 3491 sieviete un 3289 vīrieši.

LM norāda, ka izmaiņas sagatavotas saskaņā ar Ministru kabineta grozījumiem Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas rīcības plānā. Tiesa, šie visi grozījumi vēl būs jāpieņem Saeimā.

Ierobežojums katrai dienai

Saskaņojot valsts sociālās apdrošināšanas sistēmu ar ekonomiskajām iespējām, LM ir sagatavojusi arī priekšlikumus par sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežošanu no 2010. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 31. decembrim. LM speciāliste Ilona Jurševska informē, ka, pirmkārt, sociālās apdrošināšanas pabalstiem – bezdarbnieka, slimības, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem – tiks noteikti griesti vienā kalendāra dienā – 11,51 lats, un no summas, kas šos noteiktos griestus pārsniegs, tiks aprēķināti 50 procenti.

Piemēram, ja slimības pabalsts tiek piešķirts par 10 dienu periodu un, ja aprēķinātais pabalsts ir 15,50 lati dienā, tad slimības pabalsts tiks piešķirts 13,50 latu apmērā jeb 135,05 lati par 10 dienām (tas ir, 11,51 lats par katru dienu un vēl puse no summas, kas ir virs šīs robežas).

Maternitātes un paternitātes pabalsts tiks aprēķināts 80 procentu apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (pašlaik 100 procenti). Sievietei, dodoties pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumā, aprēķinātais maternitātes pabalsts ir 15,50 lati dienā un par grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājuma 126 dienām, ņemot vērā arī pabalsta griestus, izmaksājamā pabalsta apmērs dienā būs 13,50 lati jeb 1701,63 lati par visu maternitātes periodu (par četriem mēnešiem).

Tiks ievērota tiesiskā paļāvība

LM uzsver, ka visos šajos priekšlikumos tiks ievērota tiesiskā paļāvība, tas ir, tie attieksies tikai uz tiem bezdarbnieka un slimības pabalstiem, kas tiks piešķirti pēc 2010. gada 1. janvāra. Līdz ar to cilvēkam, kurš saslimis līdz 31. decembrim un turpinās slimot arī pēc nākamā gada 1. janvāra, slimības pabalstu izmaksās pašreizējā apmērā. Arī bezdarbnieku pabalstu varēs saņemt līdzšinējā apmērā, ja tas būs piešķirts līdz šāgada nogalei un tā izmaksa turpināsies pēc 1. janvāra.

Attiecībā uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem tiks ievērotas Civillikumā noteiktās 306 dienas, tātad izmaiņas skars tikai tās ģimenes, kurās bērniņš dzims pēc 2010. gada 3. novembra.

Valdība nolēma noteikt pabalstu griestus, lai ietaupītu sociālā budžeta līdzekļus, un nākamgad uz sociālās apdrošināšanas pabalstu samazinājuma valsts ietaupīs ap 20 miljonus latu. Jau no šīs vasaras ir spēkā ierobežojumi strādājošiem vecākiem, kuri saņem vecāku pabalstu (var saņemt tikai pusi), un nākamgad – no maija – šie vecāki vispār vairs nevarēs saņemt vecāku pabalstu, ja strādās.

Svarīgākais