Aldis Ābele: Ventspils pilsēta un Latvijas Televīzija ir ilggadēji sadarbības partneri

Ventspils pilsētas pašvaldībai nav izprotama pēdējo dienu saceltā ažiotāža ap Ventspils pilsētu un Latvijas Televīziju, kas ir ilggadēji sadarbības partneri.

Ventspils pilsēta sadarbību ar Latvijas televīziju aizsāka tālajā 2001.gadā, kad Latvijas Televīzija bija tikko iesaistījusies starptautiskās Eirovīzijas kustībā un sākusi rīkot Eirovīzijas nacionālās atlases pasākumus. Pirmo sadarbības līgumu no Latvijas Televīzijas puses parakstīja toreizējais Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Rolands Tjarve (tagadējais AS "Cits medijs", kas izdod žurnālu "IR", akcionārs). Turpmākajos gados sadarbības līgumus ar Ventspils pilsētas pašvaldību tika parakstījuši arī visi pārējie Latvijas Televīzijas vadītāji - Uldis Grava (vēlākais partijas "Jaunais laiks" ģenerālsekretārs), Jānis Holšteins, Gundars Rēders, kurš pildīja ģenerāldirektora pienākumus, un arī televīzijas pašreizējais vadītājs Edgars Kots. Šo gadu laikā Latvijas Televīzijas uzticamā sadarbības partnera - Ventspils pilsētas - atbalsts vairākkārt izrādījies izšķirošs, lai Latvija vispār būtu pārstāvēta starptautiskajā Eirovīzijā.

Ja sākumā kopīgi veidojām tikai Eirovīzijas nacionālo atlasi un "Muzikālās bankas" fināla koncertu, tad šobrīd Latvijas Televīzija, sadarbojoties ar Ventspils pilsētu, rīko kopumā četrus pasākumus - bez jau pieminētajiem arī Šlāgeraptaujas fināla koncertu "Dziesmu sirdī rodi Ventspilī" un bērnu un jauniešu mūsdienu dziesmu izpildītāju konkursa "Balss pavēlnieks" fināla pasākumu. Visi šie pasākumi notiek Ventspilī, un to norise iespējama, pateicoties pašvaldības mērķtiecīgi veiktajai pilsētas kultūras infrastruktūras sakārtošanai, jo ir ļoti maz citu vietu Latvijā ārpus Rīgas, kur iespējams sarīkot šāda mēroga pasākumus. Pasākumu rīkošana ļauj Ventspilij piesaistīt vairāk apmeklētāju no citām pilsētām, tādējādi palīdzot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas strādā apkalpojošajā sfērā. 3 no 4 Ventspils un Latvijas Televīzijas sadarbības pasākumiem norisinās tūrisma "klusajā" sezonā, kad tūrisma jomas uzņēmējiem, lai spētu saglabāt biznesu un darba vietas, svarīgs ir katrs klients. Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde "Kultūras centrs", kas piedalās šo pasākumu organizēšanā, attiecīgi sniedz arī pašvaldības līdzfinansējumu šo pasākumu sekmīgai norisei. Atbilstoši noslēgtajam līgumam Ventspils pašvaldība, atbalstot pasākumu norisi, iegūst iespēju atbilstoši cenrādim pārraidīt Latvijas Televīzijas 1.kanālā reklāmu par pilsētu un tās izklaides un atpūtas objektiem, tādējādi uzrunājot potenciālos pilsētas un pasākumu apmeklētājus. 2010.gadā Kultūras centrs šim mērķim Latvijas Televīzijai pārskaitījis 36 431 Ls. Savukārt Latvijas Televīzijai šī sadarbība ļauj nodrošināt Latvijas pārstāvju dalību starptautiskajā Eirovīzijā, kā arī demonstrēt Latvijas sabiedrībai raidījumus, kuriem ir augsti reitingi.

Ventspils pilsēta ir bijusi pionieris, veidojot šāda veida sadarbību ar Latvijas Televīziju, un, mūsu pozitīvās pieredzes iedrošinātas, šim piemēram ir sekojušas arī citas pašvaldības. Sadarbība starp Ventspils pilsētas pašvaldību un Latvijas Televīziju lieliski parāda, cik labus rezultātus iespējams sasniegt, apvienojot spēkus un mērķtiecīgi kopā strādājot valsts un pašvaldību institūcijām. To uzskatāmi parāda kopīgi veidoto raidījumu augstie reitingi. Piemēram, šī gada 26.februārī Eirovīzijas Nacionālā fināla tiešraidi no teātra nama "Jūras vārti" pilnībā noskatījās 260 000 pastāvīgo skatītāju, un pārraide saskaņā ar TNS datiem kļuva par otru skatītāko raidījumu februārī televīzijās Latvijā.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais