Lielie alkohola ražotāji otrdien Saeimas deputātus plāno cienāt ar kartupeļu un ievārījuma kandžu

Lielie alkohola ražotāji otrdien Saeimas deputātus plāno cienāt ar kartupeļu un ievārījuma kandžu, lai aicinātu deputātus apzināties iecerēto grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā bīstamību valsts budžeta ieņēmumiem, sabiedrības veselībai un drošībai.

Kā šodien preses konferencē žurnālistiem stāstīja Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) valdes loceklis un SIA "Jaunalko" valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, ka par nekvalitatīva vīna lietošanu nav tik būtiski jāuztraucas, jo tas izraisīs vien "vieglas kājas", taču nekvalitatīvu destilēto dzērienu lietošana var izraisīt daudz nopietnākus veselības traucējumus.

Demiters skaidroja, ka kandža no degvīna atšķiras ar to, ka pēc raudzēšanas un destilācijas iegūtais jēlspirts vairs netiek rektificēts jeb atkārtoti destilēts, kā rezultātā tas netiek attīrīts no piejaukumiem - esteriem, furfurola, metilspirta un citiem piejaukumiem, kas var izraisīt organisma saindēšanos.

Demiters uzsvēra, ka mājas apstākļos ražots alkohols pircējiem ir izdevīgs, kamēr tas nav aplikts ar akcīzes un pievienotās vērtības nodokli, jo pašlaik puslitrs kandžas nelegālajā tirgū maksā no viena lata līdz 1,10 latiem.

Kā ziņots, 20.oktobrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālas politikas komisija atbalstīja grozījumus alkoholisko dzērienu aprites likumā izskatīšanai otrajā lasījumā, kas paredz, ka mājas apstākļos turpmāk varēs ražot 30 000 litru vīna un alus un aptuveni 200 litru destilēto dzērienu. Komisijas deputāti ir atbalstījuši priekšlikumu, ka alkoholisko dzērienu mājražotājiem būs iespēja ne tikai saražot, bet arī mājas apstākļos saražotos alkoholiskos dzērienus pārdot.

Latvijā

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais