Top "Carnikavas memorands" par vardarbības novēršanu ģimenē

Astoņu Eiropas valstu pašvaldību pārstāvji Carnikavā vairākas dienas diskutēja par iespējām mazināt vardarbības problēmas ģimenē. Konference notika starptautiskās "Grundtvig" programmas projekta ietvaros.

"Projekta mērķis ir novērst vardarbību ģimenē un šajā jomā uzlabot darbu vietējās pašvaldības līmenī," atklājot konferenci sacīja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Konferencē dalībnieki strādāja darba grupās un veidoja savu redzējumu vardarbības mazināšanai ģimenē. Paustās idejas tiks apkopotas vienotā dokumentā, kura nosaukums būs "Carnikavas memorands". Carnikavas novada Domes vadība ar apkopoto dokumentu vērsīsies pie konferences dalībvalstu pašvaldībām ar aicinājumu parakstīt šo memorandu.

Jau apkopotas sekojošas kopējas atziņas:

• Vietējās pašvaldības visā Eiropā uzņemas vadošo lomu vardarbības ģimenē novēršanai;

• Vairāk uzmanības jāpievērš vietējo, nacionālo un Eiropas Savienības institūciju iesaistei vardarbības problēmu risināšanā, lai varētu harmonizēt tiesību normas visās ES valstīs, veidotu vienotas pieejas un pasākumus, kā arī visi strādātu vienota mērķa labā (NOVĒRST VARDARBĪBU!)

• Lielāku uzmanību pievērst bērniem un ģimenēm;

• Veicināt jaunu pakalpojumu izveidi un pieredzes pārņemšanu no citām ES valstīm;

• Veidot izglītojošas informatīvas kampaņas sabiedrībai un profesionāļiem - sociālajiem darbiniekiem, pedagogiem, policistiem un tiesnešiem;

• Iesaistīt plašsaziņas līdzekļus, skolas un vietējās kopienas vardarbības ģimenē novēršanai;

• Lobēt līdzekļu piešķiršanas palielinājumu visos līmeņos vardarbības ģimenē novēršanai - preventīviem pasākumiem, atklāšanai, rehabilitācijai un atbalsta turpināšanai.

"Tas būs Carnikavas memorands par pašvaldību lomu vardarbības ģimenē novēršanai. Mēs konferencē konstatējām galveno atziņu, ka šobrīd pašvaldībām ir jābūt tām, kas iniciē procesus, jo dažādu apstākļu dēļ, tai skaitā ekonomiskās krīzes, bet varbūt tāpēc, ka tā nav atzīta par pietiekamu prioritāti, valdības daudzās Eiropas valstīs ir iedevušas ļoti zemu prioritāti vardarbības jautājumiem ģimenē. Bet bērni nevar gaidīt, bērni aug," sacīja konferences moderatore, Latvijas Bērnu foruma valdes priekšsēdētāja un Latvijas pārstāve Eiropas Dzimumu līdztiesības institūtā Inete Ielīte.

Par vardarbību ģimenē ir uzskatāms ne tikai fiziska, bet arī emocionāla rakstura nodarījums. Bieži vien to par nodarījumu neuzskata ne tikai pāri darītāji, bet arī cietušie, kas neuzdrošinās par notikušo runāt.

Konferences dalībnieki no Polijas, Čehijas, Rumānijas, Beļģijas, Nīderlandes, Šveices un Vācijas atzina, ka konferences tematika ir aktuāla visās valstīs un Eiropas Savienības līmenī nepieciešams viens likums un vienota procedūra vardarbības jautājumu risināšanā.

Pārstāvji no Beļģijas delegācijas akcentēja, ka pašvaldības amatpersonu piedalīšanās konferencē ir apstiprinājums tam, ka pašvaldība izprot un sniedz atbalstu vardarbības problēmu risināšanā.

Konferences dalībnieki viesojās arī Carnikavas novada Alternatīvās aprūpes centrā "Pīlādzis", kur atzinīgi novērtēja Carnikavas novada pašvaldības ieguldīto darbu sociālajā jomā. Tautas namā "Ozolaine" ārzemju viesi guva ieskatu par kultūras dzīves daudzveidību Carnikavā. Viņus pārsteidza lielais māksliniecisko pašdarbību kolektīvu skaits. Kopā ar bērnu deju kolektīvu "Dālderītis" tika apgūti latviešu tautas deju soļi, kas izraisīja īpašu atsaucību.

Šī ir jau ceturtā projekta konference, kurā piedalās Carnikavas pašvaldības pārstāvji, izglītības un sociālie darbinieki. Iepriekšējās tikšanās notika Lēvenē, Beļģijā, Švertē un Izerlonē, Vācijā un Horzovā, Polijā.

Vardarbība ģimenē ir nopietna problēma visā Eiropā, pasākumus tās novēršanai veic gan Eiropas Komisija, gan valdības, gan nevalstiskās organizācijas, taču pašvaldību darbs ir būtisks rezultātu sasniegšanai.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais