Atklās ar šizofrēniju slimojošo cilvēku darbu izstādi "Prāta spēles. Būris"

Projekta "Izstāde kā sociālais dialogs pret stereotipiem par cilvēkiem ar psihiskās veselības traucējumiem" ietvaros otrdien, 18.oktobrī pulksten 17.00, mākslas centrā "Totaldobže" Ūnijas ielā 8 korp. 7 (bijušās rūpnīcas "VEF" teritorijā) tiks atklāta izstāde "Prāta spēles - būris".

Šogad šī ir jau otrā izstāde, kurā varēs apskatīt darbus, ko darbnīcās kopā ar profesionāļiem veidojuši biedrības “Gaismas stars" apmeklētāji ar garīga rakstura traucējumiem. 16.septembrī klubā "Nabaklab" izstādē "Cilvēks. Māja. Gaisma." varēja aplūkot viņu veidotās unikālās fotogrāfijas, savukārt otrdien izstādē "Prāta spēles. Būris." varēs aplūkot šo cilvēku radītos zīmējumus un instalācijas.

Izstādes ietvaros 17.oktobrī mākslas centrā norisināsies radoša darbnīca, kuras laikā biedrības "Gaismas stars" biedri un citi dienas aprūpes centra klienti darbosies kopā daudzsološām jaunām māksliniecēm Alisi Mediņu un Katrīnu Gaili.

Viens no projekta galvenajiem mērķiem ir attīstīt sociālo dialogu un veicināt tolerantāku attieksmi pret cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem. "Sabiedrībā pastāv daudz stereotipu un ir liela nezināšana par šizofrēnijas saslimšanu. Patiesībā šie cilvēki nemaz nav tik atšķirīgi no pārējiem un ikdienā neizceļas. Taču uzzinot, ka ar šo slimību kāds slimo, cilvēkos rodas pretreakcija un tāpēc ar šizofrēniju sirgstošie ir viena no stigmatizētākajām un sociāli atstumtākajām sabiedrības grupām. Mēs vēlamies veicināt šo cilvēku integrāciju sabiedrībā un mazināt sabiedrībā pastāvošos stereotipus," pauž biedrības "Gaismas stars" projektu vadītājs Jānis Urtāns.

Izstādes atklāšanas pasākumā notiks arī biedrības "Gaismas stars" klientu dzejoļu krājuma "Apēstā realitāte" atvēršanas svētki, kā arī uzstāsies grupa "Miglas asni".

Darbi no izstādes "Prāta spēles. Būris." būs apskatāmi arī š.g. decembrī P.S. Medicīnas Vēstures muzejā Antonijas ielā 1.

Dienas aprūpes centrs personām ar garīga rakstura traucējumiem "Gaismas stars" darbojas kopš 2001.gada, piedāvājot kompleksus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Tā finansētājs ir Rīgas domes Labklājības departaments, kas pērk dienas aprūpes centra sniegtos pakalpojums 25 klientiem dienā.