Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas uzceltajās tiesu ēkās Afganistānā ierīkoti vēlēšanu iecirkņi

Prezidenta vēlēšanas Afganistānā © Scanpix

Arī Latvija daļēji sekmējusi prezidenta vēlēšanu norisi Afganistānā, jo ar Latvijas līdzfinansējumu uzceltajos trīs tiesu namos un vienā policijas iecirknī vēlēšanu laikā ir ierīkoti balošanas iecirkņi.

Pērn un šogad ar Latvijas palīdzību īstenotajos projektos Afganistānā tika ieguldīts finansējums 569 367 latu apmērā - no tiem Latvijas līdzfinansējums 131 859 latu vērtībā, Eiropas Komisijas finansējums 282 632 latu vērtībā un Japānas finansējums 154 876 latu apmērā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Nozīmīgāko projektu vidū minami šogad februārī atklātais policijas iecirknis (iecirkņa būvēšanu finansēja LR Ārlietu ministrija - 52 700 ASV dolāri) un vasarā pabeigtais projekts, kura ietvaros uzbūvēti trīs tiesu nami un veikta tiesnešu un prokuroru apmācība (kopējais projekta finansējuma apjoms ir 500 000 eiro, no kuriem Latvija līdzfinansēja 100 000 eiro, bet Eiropas Komisija 400 000 eiro). Šie projekti īstenoti Farjabas provincē, Afganistānas ziemeļos.

Pēc Ārlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, 20. augustā notikušajās Afganistānas prezidenta vēlēšanu 1.kārtā minētās tiesu un policijas ēkas tika izmantotas kā vēlēšanu iecirkņi. Iecirkņi tur atradīsies arī vēlēšanu 2. kārta, kas plānota 7. novembrī.

Latvijas attīstības projektu īstenošana tika uzticēta afgāņu uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām, tādējādi atbalstot Afganistānas ekonomiku. Vienlaicīgi Latvijas puse rūpīgi uzraudzīja līdzekļu izlietojumu un darbu veikšanu, nodrošinot to efektīvu izmantošanu un ātru projektu virzību. Pašlaik ar Latvijas atbalstu uzbūvētie tiesu nami, policijas iecirknis un ūdensapgādes infrastruktūra ir nodoti afgāņu pārziņā.

Afganistānas puse īstenotos projektus uzskata par vērtīgu ieguldījumu, kas ir uzlabojuši afgāņu dzīves un darba apstākļus. Objektu tālākā uzturēšana un izmantošana paredzētajiem mērķiem ir Afganistānas puses atbildība.