Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Noslēdzies gada dzīvniekam - sikspārnim veltītais konkurss

© publicitātes foto

Ir noslēdzies gada dzīvniekam veltītais komiksu un karikatūru konkurss "Gribi tici, gribi nē!". Konkursa mērķis bija popularizēt Latvijas Dabas muzeja gada dzīvnieku 2011 - sikspārni - Eiropas platausi, kas ir rets un aizsargājams zīdītājdzīvnieks un iekļauts ES Biotopu direktīvas II pielikumā.

Konkursā kopumā piedalījās vairāk kā 200 dalībnieki, vecumā no 5 - 50 gadiem. Iesūtītos komiksus un karikatūras Dabas muzeja zinātniskie speciālisti, mākslinieki un sikspārņu pētnieki vērtēja trijās dažādās vecuma grupās. Labākie darbi būs aplūkojami muzeja mājas lapā www.dabasmuzejs.gov.lv un zooloģijas ekspozīcijā.

Lielais dalībnieku skaits ir pierādījums tam, ka konkursa galvenais mērķis ir panākts - ir pievērsta uzmanība gada dzīvniekam. Iesūtītajiem darbiem ir ne tikai mākslinieciska vērtība, tie atspoguļo arī sikspārņu bioloģijas, ekoloģijas un uzvedības jautājumus.

Vecuma grupā līdz desmit gadiem galveno balvu ieguva karikatūras autore Jolanta Pence no Lejasciema. Vecuma grupā no 11-15 gadiem galvenās balvas ieguva komiksu autori Ieva Ozola no Aizputes un Kristiāns Edvards Drozdovs no Saulkrastiem. Vecuma grupā virs 15 gadiem galveno balvu ieguva karikatūras autore Anda Cine no Limbažiem.

Labāko darbu autori decembrī dosies izbraukuma pasākumā "Sikspārņu ziemošanas vietu apsekošana" ar sikspārņu pētnieku Viesturu Vintuli.

15.oktobrī pasākumā "Sikspārņu nakts Dabas muzejā" piedalīsies Katrīna Bērziņa, Aigars Čākurs, Anna Kozlova, Diāna Mitrušina, Sofija Mālniece, Veronika Fomenko, Elza Lavčinovska, Rihards Lavčinovskis, Mārtiņš Aisters, Marta Ločmele, Kitija Alise Štucere, Roberts Zebris, Anna Rasa Putniņa un Oskars Miķelsons.

Atzinības balvas - vienu bezmaksas nodarbību "Sikspārņi - ar kājām gaisā" ieguva dalībnieki no Rīgas Teikas vidusskolas, Virgas pamatskolas "Gaismas", Bejas pamatskolas, Lejasciema vidusskolas un Rēzeknes Valsts Poļu ģimnāzijas. Pārējie konkursa dalībnieki saņems ieejas karti Dabas muzeja vienreizējam apmeklējumam.

Aizaudzis muižas parks un vecais pagrabs ir Ēdenes dārzs, kurā dzīvo un barojas daudzi dzīvnieki, arī Eiropas platausis, kurš nespēj pielāgoties mūsdienu apstākļiem.