Sadārdzināsies maksa par lidojumiem Rīgas lidostā

© Gatis Gierts, f64

Lidostas Rīga Drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš no nākamā gada iecerējis lidostas drošībai tērēt 10 miljonu latu gadā, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Pašreizējie izdevumi ir 3,5 miljoni latu. Lai to finansētu, lidosta valdībai virza noteikumu projektu, kas paredz ieviest drošības maksu 9 eiro apmērā, ja naudu no pasažieriem iekasē aviokompānijas un 10 eiro, ja to dara pati lidosta.

Lazdiņš savus aprēķinus pamatojis ar pārliecību, ka nākamgad pasažieru skaits saruks par 40%. Ja tas saglabātos pašreizējā līmenī – 2,5 miljoni gadā, tad no viņa iecerētajām nodevām lidosta iekasētu 17 miljonus latu gadā.

Nodevas ieviešanu lidosta pamato ar to, ka sarukusi valsts dotācija. Pie vainas ir arī aviokompāniju parādi. Raynair ir parādā 700 000 latus. airBaltic – 12 reižu vairāk. Nacionālā aviokompānija jau bija parādā septiņus miljonus. Taču šogad tā atkal pārstāja maksāt, parādu palielinot vēl par pusotru miljonu latu.

Valdības locekļiem iesniegtajos aprēķinos Lazdiņš personāla izmaksām papildus ieplānojis 4,4 miljonus, sakariem, remontiem un konsultācijām – 1,2 miljonus, nolīgtajām firmām pusotru miljonu un investīcijām – 1,7 miljonus. Detalizēts izlietojums ir noslepenots un tas nerada pārliecību vai izmaksas jau nav paredzētas lidostas budžetā.

Ar saviem plāniem Lazdiņš devies taisnā ceļā pie valdības un par tiem aizmirsis informēt savu priekšnieku, lidostas valdes priekšsēdētāju Arni Luhsi. Sarunā ar „Nekā personīga” viņš par ieceri ieviest 7 latu nodevu neko nezināja un bija pārliecināts, ka lidostas drošībai pietiek ar līdzšinējiem tēriņiem.