Saeima neapstiprina AT tiesneša amatā Vīgantu

Saeima šodien Augstākās tiesas tiesneša amatā neapstiprināja Māri Vīgantu, kurš līdz ar to netiek atbrīvots no Administratīvās apgabaltiesas tiesneša amata.

Iepriekš izskanējis, ka Vīgants bija viens no tiesnešiem, kurš pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

Saeimas kuluāros bija izskanējusi informācija, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pirms balsojuma neoficiāli uzrunāja vairākus frakciju deputātus, lai tie neatbalstītu Vīganta kandidatūru. Taču oficiāli aģentūrai LETA ZZS frakcijā paskaidroja, ka tās esot pilnīgas muļķības.

Balsojums par tiesnešu iecelšanu amatā ir aizklāts. Par Vīganta kandidatūru balsoja 26, pret - 43, bet atturējās 14 deputāti.

Pirms balsojuma Saeimā Vīganta kandidatūru bija atbalstījusi Saeimas Juridiskā komisija, un šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Saeima neapstiprina amatā tiesnesi.

Vairāki labējo partiju deputāti aģentūrai LETA atzina, ka balsojuši pret Vīganta iecelšanu amatā, iepazīstoties ar informāciju par tiesneša diametrāli pretējiem spriedumiem.

Kāds cits Juridiskās komisijas deputāts neoficiāli norādīja arī uz Vīganta "draudzīgajām attiecībām" ar bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (TB/LNNK).

Svarīgākais