Talkā "Plastmasas karma" jaunieši savāc 20,8 tonnas atkritumu un 340 kilogramus PET pudeļu

Pagājušajā nedēļā biedrība Pēdas LV un viens no vadošajiem mājsaimniecības tehnikas ražotājiem pasaulē Electrolux organizēja sakopšanas talku Plastmasas karma, aicinot Rīgas skolēnus un studentus kopīgiem spēkiem sakopt teritoriju Ziepniekkalnā. Kopumā pusotras stundas laikā talkotāji savāca 20,8 tonnas atkritumu un 340 kg PET pudeļu.

"Pēdējā laikā mēs bieži runājam par nepieciešamību saudzēt dabu, taupīt resursus un vairot energoefektivitāti. Taču, lai būtu videi draudzīgākiem, ir nepieciešams sākt ar sevi, nevis gaidīt kādu rīcību no citiem. Šajā gadījumā Electrolux ir labs piemērs, kā veikt tūlītējas darbības. Pēdējo trīs gadu laikā mēs esam trīs reizes jeb par 276% palielinājuši pārstrādātās plastmasas daudzumu putekļusūcēju ražošanā, tādējādi ietaupot vidēji 50% ūdens un 80-90% enerģijas, nekā būtu patērēts, ražojot plastmasu no jauna. Organizējot šo talku, mūsu mērķis ir aicināt jauniešus aizdomāties par vides aizsardzības jautājumiem un parādīt, ka būs videi draudzīgam nemaz nav tik grūti," stāsta Electrolux Latvia direktors Eduards Reneslācis.

"Šīs teritorijas kā talkas vietas izvēle nav nejauša, jo tā ir viena no netīrākajām vietām mūsu pilsētā. Pavasarī mēs sanācām kopā, lai piedalītos Lielajā talkā, taču ar to nepietiek, Latvija joprojām ir piegružota ar atkritumiem. Esmu pārliecināta, ka ar laiku kopīgiem spēkiem mēs varēsim atrisināt piesārņojuma jautājumu, galvenokārt, izglītojot mūsu iedzīvotājus, it īpaši jauniešus. Ceru, ka šādas talkas kļūs par labo praksi un mēs arvien biežāk dzirdēsim, kā viena pēc otras tiek sakārtotas nelielas teritorijas mūsu valstī. Pateicos visiem, kas piedalījās sakopšanas talkā, apliecinot savu gatavību padarīt Latviju tīrāku," stāsta Vita Jaunzeme, Pēdas LV vadītāja.

Pusotras stundas laikā, cītīgi strādājot, jaunieši savāca atkritumus Misas un Tīruma ielu krustojumā, kas atrodas blakus mazdārziņiem. Lielākā daļa talkas dalībnieku bija tuvējās skolas skolēni, kas liecina par jaunākās paaudzes izpratni sakopt un saudzēt dabu. Kā atzina paši talkotāji, piedalīšanās Plastmasas karmā bija lieliska iespēja dot individuālu pienesumu savas pilsētas sakopšanā.

Talkas noslēgumā Nacionālie bruņotie spēki sagādāja talkotājiem gardu maltīti, kurai sekoja viktorīna par ekoloģijas jautājumiem. Jaunieši ar azartu iesaistījās konkursā, uzzinot daudz interesantu faktu, piemēram, ka viens Latvijas iedzīvotājs gadā vidēji saražo 331 kg atkritumu. Talkas organizētāji Pēdas LV un Electrolux secinājuši, ka jaunieši ir labi informēti par vides jautājumiem.

Talka Plastmasas karma norisināsies jau otro gadu, pagājušajā gadā tā notika Ragaciema pludmalē. Toreiz interesantākie atradumi tika nosūtīti uz Zviedriju, kur tos pārstrādāja īpaša dizaina putekļusūcējā. Turklāt vēl pirms došanās uz Zviedriju interesantākie plastmasas atkritumi bija apskatāmi Plastmasas karmas izstādē.