Plāno ieviest regresīvu mājokļa nodokli

Lai pašvaldībām nebūtu jācieš zaudējumi, administrējot nekustamā īpašuma nodokli, tiks ieviests minimālais gada maksājums – 5 lati, un tas attiektos gan uz mājokļa nodokli, gan uz zemes nodokli, vakar pieļāva premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Šodien ir paredzēta valdības ārkārtas sēde par budžeta jautājumiem, kurā tiks lemts arī par nekustamā īpašuma nodokļa paplašināšanu.

Īstenojot ieceri noteikt minimālu nodokļa maksu, mazvērtīgo mājokļu īpašnieki būs spiesti maksāt nodokli pēc vairāku reižu augstākas likmes nekā lielo villu saimnieki. Citās pasaules valstīs darbojas progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, kuru dārgo māju īpašniekiem aprēķina pēc augstākas likmes, bet Latvijā gatavojas ieviest regresīvo nodokli, kurā augstāku likmi maksā tie, kas dzīvo lielākā šaurībā un sliktākās ēkās.

Ja no Rīgas attālos pagastos dzīvokļu kadastrālā vērtība svārstās aptuveni 2000–3000 latu robežās, tad, iekasējot no viņiem nodoklī 5 latus, tas veidos 0,25–0,16 procentus no kadastrālās vērtības. Savukārt īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība ir vien 500 latu, nodoklī būs jāsamaksā 5 lati jeb 1 procents no kadastrālās vērtības, tas ir, pēc 10 reižu augstākas likmes, nekā maksās lielo un dārgo māju īpašnieki.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka valdību veidojošās partijas pirmdien ar lielām grūtībām panāca kompromisu par mājokļa nodokli, taču tagad izrādījies, ka arī šis variants daudziem nav pieņemams. Premjers atzina, ka ir iespējami sociāli taisnīgāki īpašuma nodokļa veidi, piemēram, progresīvais nodoklis, taču to diez vai īstenošot nākamgad. Iespējams, pie šā jautājuma valdība atgriezīsies, izstrādājot 2011. gada budžetu.

***

IESPĒJAMAIS MĀJOKĻA NODOKLIS*

Mājokļa kadastrālā vērtība, Ls; Nodokļa apmērs, Ls; % no kadastrālās vērtības

100 000 100 0,1

50 000 50 0,1

5000 5 0,1

2000 5 0,25

500 5 1

250 5 2

* piemērojot minimālo maksu – Ls

Latvijā

Šodien un rīt valsts aizsardzības mācību "Namejs 2024" laikā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde (CAOIP) sadarbībā ar dažādiem dienestiem praktiski izspēlēs iedzīvotāju evakuācijas un izmitināšanas procesu, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais