CSDD rausta plecus par SAB izdarībām

© www.nra.lv

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) neziņā rausta plecus un nevar atbildēt, kāpēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) auto satiksmē piedalās ar neesošu numurzīmi.

Neatkarīgā saņem apstiprinājumu, ka numurzīmes EH 4914 ir nodotas CSDD Rīgas nodaļā un utilizētas 2003. gada jūlijā. Uzņēmuma rīcībā nav informācijas, ka tās būtu uzstādītas kādam citam transportlīdzeklim vai tiktu lietotas nelikumīgi, tāpēc atbildība no Reģistrācijas daļas netiks prasīta.

"Veicot pārbaudi par minēto gadījumu, CSDD pārliecinājās, ka numurzīmju utilizēšana ir veikta atbilstoši normatīvajos aktos paredzētajai kārtībai. Līdz ar to CSDD uzskata, ka nav nepieciešams ierosināt dienesta pārbaudi," saka CSDD sabiedrisko attiecību daļas priekšnieks Jānis Aizpors.

SAB vadītājs Jānis Kažociņš nosoda darbinieka rīcību, kurš 14. oktobrī novietoja savu auto invalīdiem paredzētajā stāvvietā, un atbilstoši administratīvo pārkāpumu kodeksam no viņa mēnešalgas atvilks 40 latus. Kādā veidā iegūti neesošie numuri, SAB nekomentē, vien norāda, ka piesegnumuru lietošana nav nekas neparasts un tos izmanto visas tiesību aizsardzības un valsts drošības iestādes. "Tas ir paredzēts Operatīvās darbības likumā, un SAB vienmēr ir ievērojis un precīzi pildījis likumā noteiktās prasības," saka SAB preses pārstāve Baiba Rāta-Saliņa.

Baltic Screen rīcībā nonākusi neoficiāla informācija, ka uz Latvijas ceļiem ir vēl apmēram 80 auto ar nederīgām numurzīmēm, liecina vakardienas publikācija Neatkarīgajā. Rodas jautājums, kurš un ar kādu pamatojumu šos "norakstītos" numurus atkal ceļ dienasgaismā? CSDD atkal neziņā rausta plecus un nesniedz atbildi arī uz jautājumu, vai Latvijas drošības iestādes uzņēmumam pieprasa atdot vecus auto numurus.

J. Aizpors paskaidro, ka piedalīties ceļu satiksmē ar neesošu numurzīmi ir tas pats, kas braukt ar nereģistrētu transportlīdzekli vai ar auto, kuram uzliktas viltotas, zagtas, atrastas vai citādā veidā iegūtas numurzīmes, kuras neatbilst transportlīdzeklim piešķirtajām un reģistrācijas apliecībā norādītajām. Viņš uzsver, ka par šo gadījumu CSDD nav atbildīga un sods jāpiemēro tiesībsargājošajām instancēm.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš stāsta, ka gadījumā, ja neesošs auto izraisītu avāriju, otra puse šajā gadījumā neciestu un vainīgais tik un tā tiktu sodīts. "Braukt ar vecām numurzīmēm un bez OCTA apdrošināšanas ir likumpārkāpums, taču šis jautājums jārisina pašam SAB."

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis uzskata, ka nav piedodams, ja auto ar neeksistējošu numurzīmi izmantojusi amatpersona, turklāt novietojusi spēkratu invalīdu stāvvietā. Tomēr no karstgalvīgas rīcības priekšsēdētājs izvairās. "Slēdzienu uz emociju pamata izdarīt ir pārsteidzīgi, tāpēc vispirms aicināšu Kažociņa kungu uz pārrunām, lai viņš paskaidro, kā tas noticis. Saruna varētu notikt nākamajā trešdienā," saka komisijas vadītājs. Vai šis gadījums kādam varētu maksāt amatu, runāt ir pāragri, norāda M. Kučinskis.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.