SPRK: EK lūgusi "Baltcom" atsaukt nepatieso informāciju

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) rīcībā esošā informācija liecina, ka Eiropas Komisija (EK) strikti noraidījusi SIA Baltcom vadītāja Šmidres kunga apgalvojumus par sarunām ar EK, kurās EK it kā būtu piekritusi viedoklim par regulatora lēmumu nelikumību.

EK 4.oktobrī ir lūgusi SIA Baltcom vadītāju Šmidres kungu veikt arī nepieciešamās darbības, lai atsauktu informāciju un labotu maldinošo preses relīžu un interviju rezultātā radīto iespaidu.

Kā zināms, SPRK š.g. 10.augustā pieņēma lēmumus, kas paredz starpsavienojumu tarifu augšējās robežas jeb tā dēvēto tarifu griestu noteikšanu visos fiksētajos tīklos. Regulatora lēmumi ir saistīti ar ES ieteikumiem un mērķi līdz 2012.gada 31.decembrim ieviest simetriskus savienojuma pabeigšanas tarifus. Tarifu regulēšanas saistības tika noteiktas 39 elektronisko sakaru komersantiem.

Tādējādi plānots, ka turpmāko divu gadu laikā būtiski samazināsies starpsavienojuma tarifi fiksētajos balss telefonijas tīklos. Šie tarifi uz lietotāju attiecas tikai pastarpināti, bet sagaidāms, ka, samazinoties šiem tarifiem, būtiski samazināsies arī gala tarifi, īpaši izsaukumiem uz citiem elektronisko sakaru tīkliem. Tāpēc regulatora pieņemtie lēmumi ir patērētāju interesēs.

Visus lēmumus par starpsavienojumu tarifu griestu noteikšanu ir saskaņojusi EK.

Š.g. 3.oktobrī un 4.oktobrī ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību tika izplatīti SIA Baltcom paziņojumi (sekojusi arī publikācija laikraksta "Dienas Bizness" 5.oktobra numurā), kuros uzņēmuma vadītājs apgalvojis, ka ticies un runājis ar EK Informācijas sabiedrības un mediju ģenerāldirektorāta vadītāju Robertu Madelinu un Austrijas telekomunikāciju regulatora priekšsēdētāju, nākamo BEREC (Eiropas regulatoru apvienība) vadītāju Georgu Serenči.

EK norādījusi, ka strikti noraida SIA Baltcom vadītāja apgalvojumus. Tādas sarunas ar ģenerāldirektoru R. Madelinu nav bijis. Arī nākamais BEREC vadītājs G. Serenči nekādu viedokli vai komentārus Šmidres kungam nav sniedzis.

Vakar, 5.oktobrī, ziņu aģentūrām ir izsūtīta precizēta SIA Baltcom preses relīze, kurā iepriekš minētā institūcija EK ir aizstāta ar telekomunikāciju asociācijas nosaukuma abreviatūru - ECTA, taču tādējādi nav vēl atsaukti nepatiesie fakti par tikšanos ar EK amatpersonām, kur minēti uzvārdi un amatpersonām piedēvēts nepatiess viedoklis.

"Dažos komersantos regulatora lēmumi par starpsavienojumu griestu noteikšanu, kas atbilst patērētāju interesēm, ir izraisījuši neapmierinātību, jo tiek ierobežotas viņu iespējas pelnīt. Varu tikai izteikt nožēlu, ka viens komersants ir gājis vēl tālāk un šādi - negodīgi un pašmērķīgi - mēģina manipulēt ar nepatiesiem faktiem, cenšoties ietekmēt sabiedrības viedokli. Ar šādiem apgalvojumiem komersants sabiedrībā rada nepamatotu neuzticēšanās gaisotni ne tikai SPRK un tās lēmumu tiesiskumam, bet arī EK," sašutumu pauž SPRK padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.