Alimentu nemaksātājus atrod arī ārzemēs

Uzzinot, ka gaidāmā bērna tēvs devies uz ilgstošu dzīvi ārzemēs, topošās māmiņas, nemaz negaidot mazuļa piedzimšanu, vēršas Uzturlīdzekļu garantijas fondā (UGF) un interesējas, kā varēs piedzīt uzturlīdzekļus no aizbēgušā papucīša.

Dažas sievietes mēģina alimentu nemaksātājus sadzīt rokā ar Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) meklēšanas dienesta starpniecību.

Uzturlīdzekļu nemaksātāji (protams, arī nemaksātājas) alojas, ja cer, ka viņu pēdas svešā zemē pazudīs un būs iespējams izvairīties no bērnu uzturēšanas. Līdz šim viņi tiešām varēja justies daudz drošāk, jo starptautiski nebija noteikts efektīvs valstu sadarbības mehānisms un personām pašām bija pienākums vērsties attiecīgajā valstī, lai panāktu uzturlīdzekļu piedziņu. Tas prasīja gan laiku, gan naudu, jo bez kvalificēta jurista palīdzības Latvijā dzīvojošie bērnu pārstāvji ne vienmēr spēja paši izpildīt visas nepieciešamās formalitātes, jāmaksā bija arī par ceļa izdevumiem, lai prasītājs personīgi iesniegtu dokumentus ārvalstīs.

Kopš UGF administrācijā ir izveidota jauna struktūrvienība – Starptautiskās sadarbības departaments, tas palīdz meklēt uzturlīdzekļu nemaksātājus un kārto arī citas ar to saistītas darbības ārpus Latvijas robežām. UGF juriskonsulte Liene Brice stāsta, ka šobrīd saņemti aptuveni 30 iesniegumi, un prognozē, ka interese noteikti palielināsies, jo par šo pakalpojumu daudzi vēl nezina. «Pieaugs palīdzības meklētāju skaits, ja jau augustā no Latvijas darba meklējumos oficiāli izbraukuši 2500 cilvēku. Starp viņiem noteikti ir arī tādi, kas nemaksā uzturlīdzekļus,» uzskata juriste. LSK meklēšanas dienesta darbiniece Santa Braže atzīst, ka caur šo organizāciju joprojām lielākoties meklē sen pazudušos tuviniekus, viņu kapavietas un dažādus dokumentus, tomēr salīdzinoši liels pieprasījumu skaits ir arī atrast alimentu nemaksātājus.

Jaunā starptautiskā kārtība paredz atvieglot vai paredzēt skaidrākus noteikumus pārrobežu uztura lietu risināšanai Eiropas Savienības (ES) valstīs, kas ļaus uztura kreditoriem (uzturlīdzekļu prasītājiem) viegli, ātri un lielākoties bez maksas iegūt izpildes rīkojumu, kas būtu izpildāms ES. Šis regulējums ļauj iztikt bez sprieduma atzīšanas procedūras, ja tas stājies spēkā pēc 18. jūnija. Taču, ja tiesvedība uzsākta vēl pēc iepriekšējiem noteikumiem, tad atzīšanas procedūra var ilgt sešus mēnešus.

L. Brice skaidro, ka UGF ir iespējams noskaidrot, kurā valstī atrodas uzturlīdzekļu parādnieks, pat ja zināms tik vien, ka viņš nomaskējies kaut kur Eiropā. Tad jāpieprasa informācija no 26 Eiropas valstīm, bet pašlaik tik apjomīgs darbs vēl nav bijis vajadzīgs. Kreditoriem ir bijusi informācija, kurā valstī parādnieks atrodas.

Gan S. Braže, gan L. Brice brīdina – ja ārzemēs esošais norādījis, ka nevēlas izpaust dzīvesvietas datus, tad alimentu prasītājs to neuzzina. L. Brice stāsta, ka UGF ir iespēja lūgt attiecīgās valsts iestādes noskaidrot parādnieka kontus, darbavietu, mantisko stāvokli, taču ir valstis, kuras prasa pamatojumu, kādēļ šāda informācija būtu jāizpauž.