Brīdina par dzīvnieku apaukstēšanās briesmām

Rūpējoties par mājdzīvniekiem, kas tiek vesti āra pastaigās, piemēram, suņi, kaķi, seski, retāk grauzēji, "Dino Zoo" iesaka savlaicīgi tiem nodrošināt pienācīgu apģērbu un vitamīniem bagātu ēdienkarti, jo līdz ar rudens iestāšanos pastāv lielāks risks, ka dzīvnieks var saaukstēties un iegūt nopietnas veselības problēmas. Noteikti jāņem vērā arī laika apstākļi, kādos vest vai nevest savu mīluli āra pastaigās.

"Dodoties rudens pastaigās ar mājdzīvnieku, jāizvairās, lai tas nesamirktu lietū un nenosaltu, tāpēc nelabvēlīgos laika apstākļos vajadzētu saīsināt pastaigu ilgumu vai izvēlēties suņukam piemērotu lietus mētelīti vai aktīvāku pastaigu. Īpaši jāparūpējas par dekoratīvajiem suņiem, jo, kļūstot vēsākam, tie ir jāģērbj siltāk. Arī mājdzīvniekiem, kas netiek vesti āra pastaigās, pastāv risks saaukstēties. Piemēram, kaķiem nevajadzētu ļaut ilgstoši sēdēt pie atvērta loga vai atrasties caurvējā," stāsta "Dino Zoo" veterinārārste Dr. Baiba Ševcova.

Ja tomēr dzīvnieku nav izdevies pasargāt no saaukstēšanās, Baiba Ševcova izklāsta, kādas ir dzīvnieka saaukstēšanās pirmās pazīmes: dzīvnieks biežāk sāk šķaudīt, caurspīdīgo eksudātu no deguntiņa nomaina balti izdalījumi, kas vēlāk kļūst dzeltenīgi, pievienojas arī acu asarošana. Dzīvniekam arī zūd apetīte, parādās sagurums un apātija.

"Pirms rudens iestāšanās mīlulis (vairāk tieši grauzēji, suņi kaķi) ir jānodrošina ar C vitamīniem piesātinātāku ēdienkarti, tādā veidā stiprinot tā organisma aizsargspējas. Lielisks C vitamīna avots ir āboli, kāposti, dzērvenes, brūklenes, kas, jo īpaši, jāiekļauj grauzēju ēdienkartē. Augļiem un dārzeņiem vienmēr ir jābūt svaigiem un labas kvalitātes. Pirms lietošanas tie obligāti rūpīgi jānomazgā," iesaka Baiba Ševcova.

"Ēdienkarti ir vērts papildināt ar vitamīniem. Šobrīd "Dino Zoo" veikalos ir pieejams plašs "Trixie", "Vitakraft", "Beathar" u.c. ražotāju vitamīnu klāsts kaķiem, suņiem, fretkām, grauzējiem un putniem. Piemēram, jūras cūciņu organisms neizstrādā C vitamīnu, tāpēc tas jādod ikdienā kā papildus barība," informē Baiba Ševcova.

Vitamīnu izvēle ir plaša, kā arī cenas - pieņemamas. Vitamīni ir nopērkami tabletēs, pilienos vai pulvera veidā, cenu amplitūda ir sākot no 1Ls – 5Ls. Pēc vajadzības var iegādāties konkrētus vitamīnus, kompleksos vitamīnus vai vitamīnus kopā ar minerālvielām. Atkarībā no vitamīnu veida, tiem ir noteikts lietošanas kurss, bet deva tiek piemērota atkarībā no dzīvnieka sugas un lieluma.

"Dino Zoo" arī piedāvā mājdzīvniekiem nepieciešamos apģērbus vēsajam laikam. Sausam laikam ir pārdošanā adīti apģērbi, bet mitram lietus mētelīši. Noteikti tumšajam laikam iestājoties, jāpadomā par suņuka drošību pastaigu laikā, "Dino Zoo" piedāvā gaismu atstarojošas kakla siksnas un vestes suņiem. Pēc pastaigas, mīlulis jutīsies pateicīgs, ja varēs atpūsties siltā un mīkstā guļvietā. Arī tās suņu, kaķu, fretku un citu grauzēju saimnieki var iegādāties "Dino Zoo" veikalos.

Svarīgākais