NBS veiksmīgi neitralizē sprādzienbīstamo enkurmīnu

© Laila Bajāre, V/A "Tēvijas sargs"

Vakar NBS karavīri Babītes novadā neitralizēja jūras enkurmīnu. Neitralizēšanā bija iesaistīti Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas, Jūras spēku mācību centra un NMN skolas speciālisti.

Sākotnēji NMN rotas karavīri bija plānojuši nogādāt mīnu uz Zvārdes poligonu, lai to neitralizētu uzspridzinot. Taču, konsultējoties ar Jūras spēku mācību centra karavīriem, tika pieņemt lēmums neitralizēt to turpat uz vietas. No mīnas tika izbērts pulveris un iznīcināts sadedzinot. Šobrīd mīna vairs nav bīstama un tās korpuss nogādāts uz Liepāju, kur tas kalpos kā uzskates līdzeklis Jūras spēku mācību centrā.

Kā jau tika ziņots, tas ir pirmais gadījums NMN rotas vēsturē, kad šāda veida jūras mīnu atrod uz sauszemes. Enkurmīna ir unikāls atradums Latvijas teritorijā – tā ražota 1877.gadā un izmantota I Pasaules karā. Mīna atrasta Babītes novadā, Vārnukroga apkārtnē.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.