Ventspils uzņēmums Irākā būvēs vides aizsardzības sistēmas

Kopš Latvijas iesaistīšanās ASV vadītajā karā Irākā, iespējams, pirmo reizi no tā būs arī kāds finansiāls labums mūsu valstij – Latvijas uzņēmumi atzīti par labu paraugu vides aizsardzības nozarē, un viens no tiem nolīgts piedalīties kara izpostītās Irākas dabas glābšanā.

Ventspilī reģistrētais uzņēmums VentEko par 500 000 dolāru izstrādās vides aizsardzības stratēģiju Kurdistānas apgabalam Irākā, turklāt pēc tam sagaidāmi jauni līgumi. Vides konsultāciju nozarē šis ir pirmais Latvijas uzņēmums, kam, pateicoties paša uzņēmībai, izdevies izsisties tik perspektīvajā tirgū. Jāpaskaidro, ka Irākas Kurdistāna saņem lauvas tiesu starptautisko investīciju, kuru kopējais apjoms pašlaik tiek lēsts 78 miljardi dolāru.

VentEko jau sācis vietējo vides speciālistu apmācīšanu. Kurdistāna, kurai pāri gājis karš, šobrīd daudzējādā ziņā līdzinās Latvijai pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā – liels piesārņojums, neattīrīti notekūdeņi, netīrs dzeramais ūdens. VentEko vadītāja Arta Bažovska Neatkarīgajai stāsta, ka specifisks kara atstātais piesārņojums ir mīnētās teritorijas, kas precīzi nav zināmas. Tomēr pie konkrētu vides problēmu risināšanas varēs ķerties tikai pēc tam, kad būs uzbūvēta efektīva vides vadības sistēma – izveidotas nepieciešamās iestādes, apmācīti cilvēki. VentEko darbinieki septembrī strādāja Kurdistānā, novembrī brauks uz turieni atkal – arī uzņēmuma vadītāja. Pašlaik tur esot salīdzinoši droši apstākļi.

Savukārt pašlaik prāva irākiešu delegācija jau otro nedēļu uzturas Latvijā, apgūstot vides pārvaldības principus, birokrātisko darbu, un arī viesojas uzņēmumos. Demonstrējot, kā naftas bizness spēj sadzīvot ar dabu, nenodarot tai postu, irākieši tika aicināti apmeklēt arī uzņēmumu Ventspils nafta termināls, kas ir sens VentEko klients. Te starptautiskie ISO standarti vides pārvaldībā ieviesti jau 2000. gadā. Turklāt uzņēmums arī pēc paša iniciatīvas pēta un arvien cenšas samazināt ietekmi uz apkārtējo vidi. "Piemēram, gruntsūdens un gaisa kvalitātes menedžments terminālī tika ieviests, pirms šie jautājumi valstiskā līmenī tika definēti kā vides kvalitātes normatīvi," vēsta uzņēmuma Vides un darba aizsardzības dienesta direktors Povils Paupars.