Nauda pašvaldībām pabalstu izmaksai būs tikai novembrī

Pašvaldības tiek mudinātas trūcīgiem iedzīvotājiem laikus pārrēķināt garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeni un atbilstoši jaunajam, valdības nesen pieņemtajam lēmumam arī maksāt sociālos pabalstus.

Tomēr valdības solītais atbalsts pašvaldībām GMI un arī mājokļa pabalsta izmaksā gaidāms ne agrāk kā novembrī.

Aprēķinot pabalstu, GMI līmenim no 1. oktobra ir jābūt 40 latiem pilngadīgām personām un 45 latiem bērniem. Ja šis pabalsts piešķirts ātrāk, pašvaldībām jāveic tā pārrēķins, atgādina Labklājības ministrija (LM). GMI līmeņa paaugstināšana no 1. oktobra stājusies spēkā nekavējoties, un tas attiecas uz ikvienu GMI pabalsta pretendentu vai saņēmēju. Ministru kabinets nav paredzējis, ka norma stāsies spēkā vēlāk (piemēram, ar pārejas laiku), jo Sociālās drošības tīkla stratēģija – izstrādāta sadarbībā ar Pasaules Bankas un Starptautiskā valūtas fonda ekspertiem un apstiprināta valdībā – paredz sniegt palīdzību iedzīvotājiem jau 2009. gada ceturtajā ceturksnī. Aprēķinot pabalstu, GMI līmenim no oktobra jau jābūt atbilstoši jaunajiem noteikumiem, savukārt, ja GMI pabalsts piešķirts pirms 1. oktobra, pašvaldībām jāveic pārrēķins.

Lai saņemtu GMI pabalstu, pabalsta saņēmējam, ja viņš ir darbspējīgs, jāslēdz vienošanās par sadarbību ar sociālo dienestu. Tas tāpēc, lai veicinātu iedzīvotāju motivāciju iespēju robežās meklēt izdevību nopelnīt minimālos iztikas līdzekļus pašiem.

Neatkarīgā centās noskaidrot, kā tad šo GMI pabalstu aprēķina, jo nereti iedzīvotāji noteikto GMI līmeni jauc ar pabalsta lielumu, proti, ja atzīs par trūcīgu, saņemšu 40 latu pabalstu. Ja ģimenē ir vīrs, sieva, divi bērni un vienam no vecākiem ir ienākumi mēnesī 100 latu, GMI tiek aprēķināts, no garantētā minimālā ienākuma (40x2+45x2) atņemot ģimenes ienākumus (100 latu). Tas nozīmē, ka šai ģimenei GMI pabalsts mēnesī būs 70 latu.

Gan GMI, gan mājokļa pabalsts ir obligātie pabalsti, kas pašvaldībām ir jāmaksā vispirms, un pašlaik šo divu pabalstu izmaksai aiziet pašvaldību lielākie sociālo budžetu līdzekļi. Šāgada septiņos mēnešos GMI pabalstiem izlietoti jau trīs miljoni latu, taču realitātē summa ir daudz lielāka, jo, kā Neatkarīgajai norāda LM speciālisti, operatīvas informācijas sniegšana nav pašvaldības pienākums un tās ziņo, ja datus palūdz, tātad nav apkopoti dati par visām pašvaldībām, par lielāko daļu – gan. Otram obligātajam mājokļa pabalstam šāgada septiņos mēnešos izlietots vairāk nekā astoņi miljoni latu, bet visiem pabalstiem kopumā – 20 miljoni latu. No datiem izriet, ka šogad būtiski audzis GMI pabalsta saņēmēju skaits.

Kad pašvaldības varētu saņemt naudu no valsts? LM apgalvo, ka normatīvā bāze GMI un dzīvokļa pabalstu atmaksāšanai pašvaldībām pašlaik ir sagatavošanas procesā. Grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija kā steidzamus gatavo izskatīšanai pirmajā lasījumā. Savukārt Ministru kabineta noteikumus par budžeta līdzekļu piešķiršanas nosacījumiem pašvaldībām pabalsta izmaksai valdībā izskatīs pēc Saeimas, kas varētu būt novembra sākumā, un novembrī pašvaldības varētu saņemt valsts budžeta līdzekļus.

***

UZZIŅAI

Trūcīgas personas Latvijā

2008. gadā – 120 000 cilvēku

Prognoze

2009. gadam – 144 000 cilvēku

2010. gadam – 200 000 cilvēku

Ģimene vai persona atzīstama par trūcīgu, ja tās ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 50% no minimālās algas valstī – šogad mēnesī trūcīgai personai nevar būt vairāk kā 90 latu mēnesī

Kas ir GMI?

GMI ir garantētais minimālais ienākums katram ģimenes loceklim mēnesī – pašlaik valstī pieaugušam cilvēkam – 40 latu, bet bērnam – 45. Tas nav pabalsts. GMI pabalstu savukārt aprēķina, ņemot vērā katras konkrētas ģimenes ienākumus uz vienu cilvēku attiecībā pret GMI, un tam nav konstants lielums

Pašvaldību iesniegtie pārskati liecina, ka GMI pabalstu 2008. gadā saņēma 27 800 cilvēku jeb 1,2% no iedzīvotāju kopskaita

Avots: LM

Svarīgākais