Miris leģendārais sarkanais partizāns Vilis Samsons

© PVK

91 gada vecumā mūžībā aizgājis sarkano partizānu komandieris, Padomju Savienības varonis, padomju vēsturnieks un bijušais LPSR izglītības ministrs Vilis Samsons (1920–2011), ziņo portāls Ir.lv

Līdzās tādiem padomju laika vēsturniekiem un ideoloģijas veidotājiem kā Jānis Dzintars un Aleksandrs Drīzulis Samsons bija viens no toņa noteicējiem vēstures zinātnē padomju Latvijas pēdējos gadu desmitos.

Samsons dzimis 1920. gada 3.decembrī Liepnā. Otrā pasaules kara laikā komandējis atsevišķas Latvijas partizānu vienības, tās apvienojot 1.Latvijas partizānu brigādē. Pēc kara kļuva par Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķi, padomju laikā bijis arī izglītības ministrs, ZA prezidija galvenais zinātniskais sekretārs laikā no 1960. līdz 1992.gadam. Ilgus gadus vadījis 130.latviešu strēlnieku korpusa un partizānu brigāžu valdi.

Pēdējos gados Samsona vārds atkal publiski izskanēja sarkanā partizāna Vasilija Kononova tiesas laikā, kad Samsons tiesā liecināja kā 1.Latvijas partizānu brigādes komandieris - viņam bija pakļautas septiņas partizānu vienības - kopumā vairāk nekā 3000 partizānu, kas cīnījās pret vācu okupācijas režīmu, raksta Ir.lv.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais