Kārļa Skrastiņa sievas Zanes pirmā intervija pēc traģēdijas

© Scanpix

Žurnālā "Ir" šodien publicētā intervijā bojāgājušā hokejista Kārļa Skrastiņa sieva Zane Skrastiņa atzīst, ka vainot kādu notikušajā nelaimē vairs nav jēgas, jo tas nemaina traģēdijas sekas.

Trešdienas rītā, sēžot pie brokastu galda savā Amerikas mājā, Zane nosūtīja Kārlim īsziņu ar tekstu: "labrītiņ!" Kārlis neatbildēja, raksta žurnāls "Ir". Zane viņam zvanīja. Viņš neatbildēja. Ar Ameriku Jaroslavļai ir 9 stundu starpība, šajā pēcpusdienā Kārlis izlidoja uz Minsku. Traģisko vēsti Zane saņēma, kad veda uz skolu meitas. Zvanīja draudzene, sakot, ka internetā izlasījusi par nelaimi Jaroslavļā. Zane zvanīja savam tētim. Viņš arī nezināja neko vairāk kā tikai avārijas faktu un klausulē kliedza: "es nezinu, Zanīt, meitiņ!" Nākamajam Zane zvanīja Kārļa aģentam, kurš raudot izstāstīja, kas noticis.

Divas dienas pirms traģiskā notikuma Kārlis ar meitām ilgi runājās skaipā. Jokojies, ka datorā redz visu māju un arī to, kur katra no meitām atrodas. Pēdējā telefonsaruna ar Kārli Zanei bija iepriekšējā dienā pirms avārijas. Kārlis stāstījis, ka diez kā būs ar izlidošanas laikiem, jo pilsētā notiks starptautisks sammits un lidosta būs noslogota.

Bet jau dienu vēlāk, trešdienas vakarā, uzzinot par Kārļa Skrastiņa bojāeju, pie Arēnas Rīga cilvēki nolika ziedus un svecītes, tad devās gājienā uz Latvijas Hokeja federāciju Teikā.

Ceturtdien no Amerikas Rīgā ieradās Zane ar abām meitām - sešgadīgo Karolīnu un divgadīgo Laurēnu. Meitenēm par tēta nāvi Zane neteica. Šoferis, kurš veda Skrastiņas uz lidostu, savā blogā aprakstīja, cik priecīgas bija mazās meitenes par gaidāmo ceļojumu. Pats šoferis, izlaidis Skrastiņas lidostā, ilgi raudājis, raksta žurnāls "Ir".

Piektdien uz Jaroslavļu Zane devās kopā ar Kārļa brāli Ati, Kārļa draugu Juri Klodānu, savu draudzeni Ingūnu Bobrovsku. Piektdiena pagāja procedūrās, kas jāveic, lai atpazītu mirušo. Lai arī daudzi hokejisti apdega, Kārli liesmas tik ļoti neskāra, un atpazīt viņu nebija grūtību.

Sestdien jau ap pulksten pieciem rītā Jaroslavļas Aizmigšanas katedrālē sākās pareizticīgo aizlūgumi. Dievkalpojumā piedalījās tikai bojāgājušo tuvinieki. Draudzene Ingūna svētbrīdi atceras kā gaišu un godpilnu. "Cilvēki Jaroslavļā ir ļoti sirsnīgi," viņa saka un piebilst, ka traģiskajā notikumā izjūtot apkārtējo cilvēku labo domu spēku.

Atvadas Jaroslavļas ledus hallē kopumā apmeklēja ap 100 000 cilvēku. Uz ledus bija izvietotas bojāgājušo hokejistu fotogrāfijas, militārpersonas ienesa aizvērtus zārkus. Pie laukuma bortiem stāvēja sēru vainagi. Atvadu vārdus teica Krievijas valsts amatpersonas, Starptautiskās Hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels, Kontinentālās hokeja līgas vadība.

Sestdienas vakarā ar kravas lidmašīnu atpakaļ uz Latviju tika nogādātas Kārļa Skrastiņa mirstīgās atliekas, tuvinieki lidoja ar to pašu reisu. Lidostā Skrastiņu sagaidīja un pavadīja, atdodot militāru godu. Bēru ceremonija paredzēta piektdien Arēnā Rīga. Kārli Skrastiņu guldīs Meža kapos Rīgā.

Latvijā

Kas gaida Latviju nākotnē? Atbilžu meklēšana uz šo jautājumu saucas nākotnēšana. Būsim Baltijas tīģeris, vientuļā Latvija, gurdenā Latvija vai Ziemeļvalsts Latvija? Jau šodien jādefinē Latvijas attīstības virzieni, mājas darbi un jāvirza attīstības stratēģija. 30. septembrī Biznesa augstskolā "Turība" notika pirmā Latvijas nākotnēšanas pēcpusdiena, kurā kopā ar dažādu nozaru uzņēmējiem, ministriem, augstiem ierēdņiem, akadēmiķiem un augstākās izglītības iestāžu rektoriem tika iezīmēti darāmie darbi piecās jomās: uzņēmējdarbībā un eksportā, zinātnē un inovācijās, publiskajā pārvaldē un tiesībās, valsts tēlā un komunikācijā, izglītībā un cilvēkresursos.