Augulis: airBaltic auditā vasaras sākumā, iespējams, nepamanītas kādas nelikumības

airBaltic audita vērtējumā šī gada jūnijā, varēja tikt nepamanītas kādas nelikumības, pieļauj Satiksmes ministrs (SM) Uldis Augulis, piebilstot, gan, ka izdevumu atskaites, kas attiecas uz kompānijas darbību, ir ļoti labi un pārredzami sakārtotas.

«Tas, kas saistās, ar citiem papildu pakalpojumiem, valdības sēdē pagājušajā nedēļā tika lemts, ka pie jebkuriem ieguldījumiem arī daļa no tā, kas ir svarīgi kompānijas darbībai šīm blakus kompānijām ir jāintegrē atpakaļ airBaltic,» tā portālam BNN sacījis ministrs.

Jāpiebilst, ka Auguļa vizītes svarīgums Kalugā (Krievijā) izplēnējis, tā kā joprojām problēmas ar Latvijas nacionālo aviosabiedrību airBaltic nav mazinājušās, jo vairāk – tās ar katru dienu saasinās, atklājot arvien jaunus šķēršļus sabalansētai un caurskatāmai kompānijas vadībai.

Neskaidrības rodas arī par akciju izpirkšanu. Augulis norādījis, ka valstij par nomināla vērtību var nākties izpirkt airBaltic akcijas 59 119 latu apmērā, sedzot lidsabiedrības pamatkapitāla starpību. Vienlaikus attiecībā uz akciju definēšanu, aviokompānijas akcionāri norāda, ka akcijas esot apmaksātas, bet pēc Uzņēmuma reģistra (UR) interpretācijas – nē.

«Pastāv ļoti lielas diskusijas attiecībā uz apmaksāto vai neapmaksāto akciju starpību,» atzīmē SM valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa. Viņa teic, ka SM ir vērsusies UR, lūdzot informāciju starpības apmaksas jautājumā, tā kā pirms pusotra gada tika lemts par šīs starpības dzēšanu. «Vienlaikus SM iesnieguši Rīgas centra rajona tiesā pieteikumu par prasības nodrošinājumu pirms starpības celšanas, ar lūgumu noteikt aizliegumu rīcībai ar šīm akcijām,» tā Innusa, piebilstot, ka pieteikuma iemesls ir neesošā skaidrība – uz kāda pamata un kādu juridisku apsvērumu vadīta lidsabiedrības valdība ir pārdevusi airBaltic akcijas.

Šobrīd UR ir apturējis procesu, kas saistīts ar airBaltic valdes papildus finansējuma piesaistīšanu, pārdodot akcijas teju 60 tūkstošu latu apmērā, rezultātā iegūstot 10 miljonus eiro, un nosedzot pamatkapitāla starpību. Minētā rīcība, ko Latvijas valdība uzskata par centienu fiktīvi reģistrēt akcijas, ar mērķi pārņemt kontrolpaketi, tiks izvērtēta, un, pēc Auguļa domām, šobrīd viss atrodas tiesībsargājošo iestāžu rokās, kurām būtu jārīkojas pēc iespējas ātrāk.

Atbildes uz dažādiem jautājumiem joprojām tiek gaidītas no dažādām instancēm. Ir jāgaida finanšu ministra Andra Vilka lēmums par papildus finansējuma piesaisti, tāpat joprojām vēl nav skaidrs, kas izraisījis «reisu atcelšanas epidēmiju».

Kā sacījis satiksmes ministrs, šodien no airBaltic tiks uzzināti iemesli astoņu lidojumu atcelšanai 12. septembrī un septiņu – 13. septembrī. Jau ziņots, ka šī iemesla dēļ apgrūtināta arī Latvijas prezidenta Andra Bērziņa un Eiroparlamenta deputāta Ģirta Valda Kristovska lidojums no Briseles uz Latviju.

Augulis norādīja, ka neoficiālā informācija vēsta, ka reisu atcelšana saistīta ar nepiepildītajām vietām, un atliktos reisus aizstāj citi reisi. Konkrētas atbildes gan gaidāmas šīs dienas laikā.

Svarīgākais