Zemessardzes karavīri neitralizē pie Zilupes dzelzsceļa atrasto lādiņu

12. septembrī Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri devās izsaukumā uz Zilupi.

Bija saņemta informācija, ka netālu no dzelzceļa stacijas "Zilupe", atrasts artilērijas lādiņš. Tika apturēta dzelzceļa satiksme.

Ierodoties notikuma vietā, NMN rotas karavīru grupa konstatēja, ka tas ir I Pasaules kara artilērijas lādiņš ar kalibru 145 mm. Viņi to neitralizēja, uzspridzinot netālu esošajā karjerā. Pēc plkst. 16.35 vilcienu kustība tika atjaunota.

Šogad NMN rotas karavīri devušies vairāk kā 700 izsaukumos un neitralizējuši vairāk nekā 5200 sprādzienbīstamus priekšmetus.

Laikā, kad intensīvi norit rudens lauku darbi, kā arī sēņošana un ogošana, nesprāgušās munīcijas atrašana kļuvusi īpaši aktuāla. Nacionālie Bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem un, atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt. Par tiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai pa telefonu 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.