Rīgas mērs un labklājības ministrs pārrunā sociālos jautājumus

Vai pašvaldības ir gatavas sniegt sociālo palīdzību ekonomiskās grūtībās nonākušiem iedzīvotājiem, tas bija galvenais jautājums, ko šodien tikšanās laikā pārrunāja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Ministrs iepazīstināja Rīgas mēru ar Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto vēstuli 118 Latvijas pašvaldībām par aktualitātēm sociālās palīdzības jomā. Tajā viens no būtiskākajiem ir jautājums par pašvaldību finansiālo stiprināšanu ar mērķi nodrošināt adekvātu garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta un dzīvokļa pabalsta izmaksu trūcīgajiem iedzīvotājiem. U. Augulis norādīja, ka atbilstoši Sociālās drošības tīkla stratēģijai, LM tika dots uzdevums izstrādāt un iesniegt īstenošanai nepieciešamos normatīvos aktus un tie ir sagatavoti un iesniegti Ministru kabinetā.

Valdība pieņēmusi lēmumu, sākot no šāgada 1. novembra, pašvaldības var rēķināties ar 50% valsts budžeta līdzfinansējumu pašvaldību sociālajiem pabalstiem (GMI līmeņa un dzīvokļa pabalstam), kas tiek piešķirti, sākot ar šāgada 1. oktobri.

Abi sarunas dalībnieki atzina, ka ir nepieciešama liberālāka pašvaldību pieeja (piemēram, atceļot ierobežojumus, kas noteikti ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem, lai padarītu pieejamāku GMI pabalstu saņemšanu kredītņēmējiem) noteikt labvēlīgākus nosacījumus attiecībā uz kredītņēmējiem, kas to izlietojuši vienīgā mājokļa iegādei, kā arī patēriņa kredīta ņēmējiem, kuri objektīvu apstākļu dēļ nonākuši maksātnespējas situācijā.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais