250 kilogramus smago mīnu šodien vedīs neitralizēt

© NBS

Šodien no Babītes novada transportēs aptuveni 250 kilogramus smagu sprādzienbīstamu jūras enkurmīnu. To vedīs Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas automašīna.

Enkurmīna ir unikāls atradums Latvijas teritorijā – tā ražota 1877.gadā un izmantota I Pasaules karā. Mīna atrasta Babītes novadā, Vārnukroga apkārtnē. Tas ir pirmais gadījums NMN rotas vēsturē, kad šāda veida jūras mīna atrasta uz sauszemes.

Mīna ir droša transportēšanai, taču satur sprāgstvielas, tāpēc NMN rotas speciālisti mīnu neitralizēs uzspridzinot.

Sākotnēji tika sniegta informācija, ka mīnu transportēs pa Rīgas apvedceļu, taču maršruts tika mainīts.

Drošības apsvērumu dēļ informācija par pārvietošanas maršrutu un precīzu vietu tiks sniegta tikai pēc mīnas neitralizēšanas. Ceļu satiksmes dalībniekiem jāņem vērā, ka kolonna ar NMN rotas smago automašīnu ar bīstamo kravu pārvietosies ar ātrumu 40 - 50 kilometri stundā. NBS atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret satiksmes kustības apgrūtinājumiem.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.