Modernas tehnoloģijas ļauj bojājumus līnijās atklāt ātrāk

© Daiga Kalniņa

Lai mazinātu neplānotu atslēgumu izraisīto elektroenerģijas piegādes pārtraukumu ilgumu klientiem, AS „Latvenergo” meitas sabiedrība AS „Sadales tīkls” realizē divus projektus – elektrolīniju automatizācijas programmu un 2011. gadā sākto 20 kilovoltu (kV) gaisvadu līniju aprīkošanu ar bojājumu vietas uzrādītājiem, tādējādi nodrošinot īsāku atslēgumu laiku un ātrāku bojājumu vietas lokalizāciju.

Līniju automatizācijas programmas izpilde sākās jau 2009. gadā, un tās ietvaros dispečervadības sistēmas tiek papildinātas ar attālināti vadāmiem atdalītājiem un jaudas slēdžiem, lai varētu ātrāk atdalīt bojāto 20 kV tīkla daļu un atjaunot elektroapgādi klientiem bojājuma neskartajā daļā.

AS „Sadales tīkls” valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis raksturo šī tehnoloģiskā risinājuma priekšrocības: ”Ja mūsu sistēmā 20 kV līnijas vadu vai kabeli bojā lūstošs koks vai nesaskaņoti rakšanas darbi un līnija iziet no ierindas, dispečers, izmantojot modernās tehnoloģijas, ātri var noteikt bojāto posmu un ar attālināti vadāmiem atdalītājiem un jaudas slēdžiem atjaunot elektrības apgādi klientiem bojājuma neskartajās tīkla daļās.”

Pavisam sadales tīklā ir identificētas 409 vietas, kas jāaprīko ar attālināti vadāmiem atdalītājiem un jaudas slēdžiem, un līdz 2011. gada beigām 20 kV līnijās kopumā būs realizēti jau 253 šādi projekti, tajā skaitā šajā gadā būs aprīkotas 64 vietas.

Lai nodrošinātu ātrāku bojājuma vietas lokalizāciju, papildus vadāmo jaudas slēdžu uzstādīšanai šogad sākta arī līnijas bojājuma vietas uzrādītāju uzstādīšana un pieslēgšana dispečeru vadības sistēmas programmai. Uzstādot bojājuma vietas uzrādītājus, bojājuma gadījumā dispečeru vadības sistēma saņem signālu, kas uzreiz identificē konkrētās vidējā sprieguma līnijas posmu ar iespējamo bojājuma vietu. Šāda informācija dod iespēju remonta brigādei operatīvi doties uz jau konkrētu līnijas posmu, lai novērstu bojājumu. Šāds pilotprojekts pašlaik tiek realizēts AS „Sadales tīkls” Ziemeļu, Centrālajā un Dienvidu reģionā, un līdz 2013. gadam minētā programma tiks realizēta visā Latvijas teritorijā, uzstādot 2 950 bojājumu vietas uzrādītājus.

Kopumā 20 kV līniju automatizēšanas darbiem un aprīkošanai ar bojājumu vietas uzrādītājiem, kas ilgs līdz 2013. gadam, būs nepieciešami kapitālieguldījumi 8 miljonu latu apmērā. Veiksmīgi realizējot šos projektus, būtiski tiks saīsināts bojājumu konstatēšanas un lokalizācijas laiks, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu un drošu elektroenerģijas piegādi uzņēmuma klientiem.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.