Ģimenes Pierīgā un Kurzemē inficējas ar salmonelozi, gatavojot mājās ēdienu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) vērš uzmanību dažādu infekcijas slimību Uzliesmojumiem – Ķīnā uzliesmojis savvaļas poliovīruss, Francijā reģistrēti botulisma saslimšanas gadījumi, bet Latvijā – Pierīgā un Kurzemē atklāti divi salmonelozes uzliesmojumi. Viena ģimene inficējusies, cepot plātsmaizi, bet otra – gatavojot mājas saldējumu.

Latvijā nedēļas laikā reģistrēti divi salmonelozes uzliesmojumi ģimenēs – Pierīgas un Kurzemes reģionā. Tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noskaidrotu infekcijas avotu, faktorus un inficēšanās ceļu.

LIC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas Rīgas reģiona vecākā epidemioloģe Olga Rukmane pastāstīja, ka abos uzliesmojumos, visticamāk, netika ievēroti pārtikas produktu uzglabāšanas un lietošanas noteikumi: „Abi minētie uzliesmojumi divās ģimenēs ir stāsti ar skaistu sākumu - cilvēki vēlējās pagatavot gardu ēdienu. Vienā gadījumā - cepta plātsmaize. Gatavojot mīklu un pārlējumu, protams, visi arī pagaršoja jēlo mīklu vēl pirms cepšanas. Savukārt otra ģimene paši nolēma pagatavot saldējumu. Abos gadījumos ēdiena pagatavošanā tika

izmantotas olas. Tas epidemiologam izsaka pietiekami daudz. Būtisks faktors, lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi, uzturā nedrīkst lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Bet pirms ēdiena gatavošanas - rūpīgi jāmazgā olas un rokas. Tieši uz olu čaumalām ir visvairāk salmonellu”.

Epidemiologi stāsta, kā sagatavot olas lietošanai, lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi, – tās pilnīgi iegremdētas ūdenī jāvāra septiņas minūtes. Cept olas vajag vismaz trīs minūtes no vienas puses un divas minūtes no otras puses. Olas drīkst glabāt tikai ledusskapī, ieplīsušās olas uzturā nevajadzētu lietot.

LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko norāda, ka salmonelozes uzliesmojumi tiek reģistrēti ik pa laikam, pārsvarā tie ir nelieli, piemēram, salmonellas baktērijas savairojušās mājas apstākļos nepareizi pagatavotos vai uzglabātos ēdienos, kā dēļ inficējušies visi ģimenes locekļi. Tomēr šogad salīdzinājumā ar 2010. gadu par 34% pieaugusi saslimstība ar salmonelozi. Šāgada pirmajos sešos mēnešos ar to inficējušies 4846 cilvēki. Šī tendence turpinājās arī jūlijā un tikai nedaudz samazinājās augustā.

Inficēšanās iemesli visbiežāk ir higiēnas normu un prasību neievērošana ēdienu pagatavošanas laikā, neadekvāta pārtikas produktu uzglabāšana, kā arī lietošana uzturā, kad realizācijas termiņš beidzies.

Ar salmonelozi var saslimt ne tikai lietojot uzturā olas, ar šo infekcijas slimību var inficēties arī, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus citus dzīvnieku valsts produktus, piemēram, gaļu, pienu un piena produktus, zivis vai ēdienu, kas pagatavots no šiem produktiem.

Salmonelozes raksturīgākie simptomi ir slikta dūša, caureja, vemšana, galvassāpes, drudzis. Simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu.

Savukārt Ķīnā konstatēts pirmā tipa savvaļas poliovīruss un reģistrēti četri saslimuši bērni vecumā līdz četriem gadiem, informē Latvijas Infektoloģijas centrs. Attiecībā uz šo infekciju brīdinājumi nosūtīti arī Latvijas ārstiem un slimnīcām. Poliovīrusa izplatības apturēšanai skartajā reģionā plānota masveida bērnu imunizācijas kampaņā. Francijas dienvidos un ziemeļos septembra sākumā reģistrēti vairāki botulisma gadījumi. Operatīvi veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, atklāts infekcijas pārnešanas

faktors – pārtikas produkts - un apturēta šī pārtikas produkta ražošana.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais