Balsošanai vēlēšanās neizejot no mājām iespējams pieteikties arī elektroniski

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), atsaucoties uz Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK), informē, ka personas, kas veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī, no 7.septembra balsošanai savā atrašanās vietā varēs pieteikties arī elektroniski, iesniegumu parakstot ar drošu eParakstu un sūtot to uz savu pašvaldību.

Personām, kas iesniegumu sūtīs elektroniski, jāņem vērā, ka tas jānosūta pēc iespējas laicīgāk, jo pašvaldībai šis iesniegums ir jāpaspēj nogādāt pašvaldības vēlēšanu komisijai, kurai, savukārt, tas jānogādā vēlēšanu iecirkņa komisijai, kā to paredz likums. Pieteikties balsošanai atrašanās vietā var jau no 7.septembra līdz 17.septembrim – vēlēšanu dienai.

Tāpat kā papīra formātā sagatavotu iesniegumu par balsošanu mājās, arī elektronisku iesniegumu par balsošanu mājās var iesniegt personas aprūpētājs vai uzticības persona, parakstot to ar savu drošu elektronisko parakstu.

LVRTC vērš uzmanību, ka personas, kas veselības apstākļu dēļ vēlās elektroniski pieteikties balsošanai mājās, kā arī to aprūpētāji, kam vēl nav sava eParaksta, var to iegūt ienākot portālā www.eparaksts.lv. SEB Ibankas klienti var pilnībā attālināti pieteikties un saņemt eParakstu, savukārt citu banku, kas piedāvā autorizēšanās iespējas portālā www.eparaksts.lv, klientiem sava pieteikuma apstiprināšanai jāapmeklē kāds no virtuālā eParaksta klientu apkalpošanas centriem. Vairāk informācijas par droša eParaksta iegūšanas un izmantošanas iespējām pieejama portālā www.eparaksts.lv .

Elektroniski parakstītus iesniegumus jānogādā pašvaldībā, jo vēlēšanu iecirkņi tiek izveidoti uz laiku un tie nav aprīkoti ar lietvedības tehniku. Saskaņā ar Iesniegumu likumu, pašvaldībai ir pienākums to pārsūtīt adresātam.

CVK dati liecina, ka 10.Saeimas vēlēšanās savā atrašanās vietā Latvijā nobalsoja 27122, kas ir vidēji 1,8 procenti no visiem balsstiesīgajiem jeb 2,8 procenti no tiem vēlētājiem, kuri piedalījās vēlēšanās. Tradicionāli iesniegumu par balsošanu atrašanās vietā vēlēšanu iecirknī nogādā kāds kaimiņš vai radinieks, tērējot gan savu laiku, gan resursus transporta izdevumiem.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais