Latvijas iedzīvotāji kategoriski pret marihuānas legalizāciju

Sabiedriskās domas un tirgus izpētes centrs (SDTIC) augusta beigās veicis aptauju,noskaidrojot iedzīvotāju viedokli par aktuāliem procesiem Latvijas sabiedrībā. Aptaujā tika uzdoti jautājumi par dažādām tēmām, to skaitā par marihuānas legalizācijas iespējām.

Sabiedrībā jau kādu laiku rit diskusija par vieglās narkotikas - marihuānas legalizāciju.

SDTIC veiktās aptaujas dati rāda, ka vairums iedzīvotāju ir kategoriski pret marihuānas legalizāciju. 67% aptaujāto atbildējuši "noteikti nē" uz jautājumu "Vai būtu jālegalizē marihuānas lietošana Latvijā?", kamēr tikai 2% apgalvo pretējo. Pārējie aptaujātie nav pārliecināti par marihuānas legalizācijas nepieciešamību, tomēr lielākais vairums ir pret marihuānas legalizāciju noskaņotie - 15% uz jautājumu par marihuānas legalizēšanu atbildējuši "drīzāk nē", kamēr 11% atbildējuši ar "drīzāk jā". Atlikušajiem 5 % nav konkrēta viedokļa šajā jautajumā.

Aptaujātie tika lūgti plašāk komentēt izvēlēto atbildi. Pret marihuānas legalizāciju noskaņotie min tādus argumentus kā: Latvijas sabiedrības izlaidība un pietiekamas esošās atkarības (azartspēles, alkohols, citas narkotikas). Daļa negatīvi noskaņoto uzskata, ka Latvijas sabiedrība nav pietiekami nobriedosi šāda lēmuma pieņemšanai, un marihuānas legalizācija veicinātu iedzīvotāju veselības pasliktināšanos, kā arī radītu draudus pārējiem sabiedrības locekļiem.

Ir respondenti, kuri uzskata, ka marihuānai jābūt aizliegtai, tomēr sabiedrībai nepieciešams paskaidrot, kāpēc tā ierindojama aizliegto vielu sarakstā, pievēršot uzmanību tās jau esošajiem lietotājiem un viņu ģimenēm, un citiem līdzatkarīgajiem.

Marihuānas legalizāciju atbalsta tie iedzīvotāji, kuri uzskata, ka padarot marihuānas lietošanu par legālu, iespējams to vairāk kontrolēt, piemēram, nosakot marihuānas kvalitāti. Marihuānas legalizācijas atbalstītāji piebilst, ka mazinātos kriminālas situācijas, ko izraisa slepena narkotiku lietošana. Daži prognozē arī jaunu darba vieto rašanos.

"Liela daļa aptaujāto uzskata, ka Latvijā ir tā jau liels skaits atkarīgo. Šāda jautājuma parādīšanos viņi uzskata par aplamu, kamēr valsts nespēj tikt galā ar jau esošo atkarību skartajiem un viņu izglītošanu. Marihuānas legalizāciju var uzskatīt par sabiedrības izaugsmes rādītāju, līdz kuram Latvijai vēl kāds ceļš ejams,"skaidro SDTIC pārstāve Laura Pētersone.

Aptauja veikta no 24. - 29. augustam, ar interneta starpniecību aptaujājot 524 Latvijas iedzīvotājus no dažādiem reģioniem, vecumā no 18 - 64 gadiem.

Latvijā

Kā tā var būt, ka mūsu valstī, kas savai aizsardzībai tērē 3% no IKP, Valsts policijas krāsās daiļotā braucamrīkā pa Tēvijas ārēm laiski vizinās 46 migranti, bet varbūt ienaidnieka speciālo uzdevumu kaujinieki? Kā tā var būt, ka mēs tērējam milzu naudu robežas aprīkošanā ar žogiem, sietiem un betona bluķiem, bet tā dēvētie migranti brīvi maršē tam visam pāri? Kā tā var būt, ka parlamentārā uzrauga, Saeimas atbildīgās komisijas priekšsēdētāja rīcībā vairāk nekā diennakti pēc notikušā nav pilnas informācijas par šī vājprāta iemesliem? Atkal izrādīsies, ka neviens ne par ko nav atbildīgs? Vainīgais būs kāds nošļucis pierobežas kaprālis? Te ir valsts vai kas?

Svarīgākais