Lembergs: Valsts, kas necenšas darboties kosmosa jomā, ir jau apriori smadzenēs atpalikusi valsts

© Juris Presņikovs

„Valsts, kas necenšas darboties kosmosa jomā, ir jau apriori smadzenēs atpalikusi valsts. Zīmīgi ir tas, ka Latvijas politiskā elite kaunas no Latvijas zinātnes sasniegumiem un netic tam, ka Latvija var darboties kosmiskajā zinātnē, ražošanā un izglītībā. Ir ļoti nožēlojami, ka Latvijas augstākajai politiskajai elitei ir tik rāpulīga psiholoģija,” sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Lembergs pastāstīja, ka satelīts Venta – 1, kas izgatavots, sadarbojoties Ventspils Augsto tehnoloģiju parkam, Ventspils Augstskolai un Brēmenes Tehniskajai universitātei, kā arī Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes speciālistiem, ir gatavs palaišanai orbītā ap zemi. „Tas, protams, ir izcils notikums. Ja jūs pacelsiet augšā presi, tad redzēsiet, ka 2006. gadā, kad pateicām, ka mēs būvēsim satelītu, daudzi ņirgājās. 7,5 kg smags satelīts ir nopietns satelīts, Lietuvai ir paredzēts būvēt 2 kg lielu satelītu, bet Igaunijai 1 kg,” informēja Lembergs.

„Starp citu, tikai pateicoties tam, ka mēs sākām būvēt satelītu Venta-1, pie šī darba momentā šo darbu uzsāka gan lietuvieši, gan igauņi. Tātad mēs stimulējam kosmosa industrijas attīstību arī kaimiņvalstīs uz tradicionālo vērtību pamata, ko sauc par greizsirdību un nenovīdību. Amerikāņi sacentās ar krieviem, tas arī virzīja uz priekšu zinātnes progresu,” klāstīja pašvaldības vadītājs. „Es arī palīdzēju viņiem ar naudu – nebija, kas finansē, izmantoju savu oligarha ietekmi „savtīgās interesēs”, lai uztaisītu Baltijas pirmo satelītu. Žēl, ka man vieta tajā nav paredzēta,” jokoja Lembergs.

Viņš informēja, ka darba kārtībā ir jautājums par Indijas, Krievijas vai ASV nesējraķeti, kura šo satelītu varētu nogādāt kosmosā.

Svarīgākais