Saules kolektori sildīs ūdeni Cēsu bērnudārzos

Apstiprināts Cēsu novada projekta pieteikums „Saules kolektoru uzstādīšana Cēsu pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs” Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētā Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta ( KPFI) atklātā projektu konkursa „Atjaunojamo energoresursu izmantošana siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai” ietvaros ar kopējām projekta izmaksām 168 347,73 latu. 75 procentus līdzfinansēs KPFI .

Projekta realizācijas gaitā plānots modernizēt triju Cēsu pirmsskolas izglītības iestāžu (Cēsu trešās, ceturtās un piektās pirmsskolas izglītības iestādes) siltumapgādes sistēmas, uzstādot atjaunojamo energoresursu siltumapgādes iekārtas- saules kolektorus, lai nodrošinātu karstā ūdens sagatavošanu.

Pagaidām minētajos bērnudārzos izmanto pilsētas centrālās siltumapgādes sistēmu gan apkurei gan karstā ūdens apgādei. Izmantojot saules kolektorus karstā ūdens apgādei ir iespējams ietaupīt apmēram 60% no gada laikā patērētā resursa . Vasarā saules enerģijas pat mākoņainās dienās visbiežāk ir pietiekošā daudzumā, lai uzsildītu karsto ūdeni, izmantojot kvalitatīvus saules kolektorus. Pavasarī un rudenī saulainās dienās ir pietiekoši daudz saules enerģijas, ko salīdzinoši lielais saules kolektoru lauks spēs izmantot ūdens sildīšanai. Kad ilgstoši nav saules vai ar to nepietiek, vajadzīgo temperatūru ūdens sasniegs ar līdz šim izmantoto centrālās siltumapgādes sistēmu vai atsevišķu elektrisko sildītāju palīdzību. Saules kolektori šajā gadījumā izpildīs priekšuzsildes funkciju un enerģijas ekonomija būs uz tā rēķina, ka būs mazāka temperatūru starpība ūdens sildīšanai. Ziemā saulainās dienās saules kolektori ūdeni nedaudz uzsildīs, un līdz nepieciešamajai temperatūrai tas tiks uzsildīts izmantojot jau esošo ūdens sildīšanas veidu.

Septembrī plānots noslēgt līgumu ar Vides investīciju fondu par projekta ieviešanu.

Svarīgākais