Pētījums: 81 procents sabiedriskā transporta lietotāju jūtas apdraudēti

Astoņi no desmit sabiedriskā transporta lietotājiem nejūtas pasargāti no zādzībām sabiedriskajā transportā, secināts drošības kompānijas GRIFS AG veiktajā pētījumā. Ekspertu novērojumi liecina, ka par biežākajiem upuriem sabiedriskajā transportā kļūst cilvēki, kuri nerūpējas par personīgo lietu drošību un neievēro vienkāršus pašaizsardzības paņēmienus.

„Braucot ar sabiedrisko transportu, nevajag aizsapņojoties lūkoties laukā pa logu. Diemžēl garnadži nesnauž un izmanto katru iespēju izvilkt no somām un kabatām to, kas netiek sargāts. Tādēļ pirms nodoties apcerīgām pārdomām, iesakām ievērot dažus nosacījumus, lai brauciens sabiedriskajā transportā neradītu nevajadzīgus pārdzīvojumus,” uzsver drošības kompānijas GRIFS AG vadītājs Ainars Bundulis.

Pētījums arī atklāj, ka sievietes sabiedriskajā transportā jūtas daudz neaizsargātākas. 90% sieviešu un 66% vīriešu atzina, ka brauciens sabiedriskajā transportā rada bažas tikt apzagtam.

Drošības eksperti apkopojuši biežāk sniegtos padomus, kas ļauj samazināt apzagšanas risku:

• Neturiet skaidru naudu viegli pieejamās vietās un seklās virsjaku un bikšu kabatās. Pirmkārt, naudu labāk turēt uz kartes un, otrkārt, iekškabatās, vai garnadžiem grūti pieejamās vietās somā.

• Jau iekāpjot sabiedriskajā transportā, somu ņemiet rokās un piespiediet to sev pie krūtīm, jo zagļi bieži vien izmanto tieši iekāpšanas brīdi, lai izdarītu noziegumu.

• Transportā somu turiet pie zemes vai arī sev priekšā, lai visu laiku ir redzams, kas ar to notiek.

• Dažkārt šķiet, ka sēdēšana sabiedriskajā transportā ir drošāka par stāvēšanu, tomēr aizvien biežāk cilvēki tiek apzagti arī sēžot, jo zaglis izmanto iespēju izvilkt naudu un telefonu no jakas kabatām un somām, ar roku iespraucoties starp krēslu atzveltnēm vai sēžot blakus.

• Pirms iekāpšanas transportā, pavērojiet apkārtni. Bieži vien garnadži, jau stāvot pieturā, izvēlas savu upuri. Tādējādi varēsiet novērst ne tikai to, ka jūs apzags, bet arī, iespējams, palīdzēsiet citiem, kas nav tik uzmanīgi.

• Braucot sabiedriskajā transportā, nezaudējiet modrību. Zaglis mēdz nomaskēties arī uzvalkā un ar dokumentu mapi rokās.

• Sabiedriskā transporta garnadži parasti strādā grupās no diviem līdz pat četriem cilvēkiem. Viens nolaupa un strauji padod laupījumu savam līdzzinātājām, tādējādi ir grūti izsekot, kurš tieši jūs ir apzadzis.

Svarīgākais