Ventspilī novērš dabas stihijas radītos plūdus

Ventspili ceturtdien, 1.septembrī, piemeklējusi dabas stihija – pēc SIA “Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Ventspils novērošanas stacija” sniegtās informācijas šorīt Ventspilī četru stundu laikā nokrišņu daudzums sasniedzis 67 milimetrus uz 1 kvadrātmetru.

Līdz ar to ir pārsniegts 1937.gadā fiksētais mēneša maksimālais diennakts nokrišņu daudzums – 43 milimetri uz 1 kvadrātmetru. Salīdzinājumam jāmin arī tas, ka septembra vidējā norma Ventspilī ir 76 milimetri uz 1 kvadrātmetru, tātad dažu stundu laikā nolijusi gandrīz mēneša norma.

Stihijas rezultātā pilsētas lietus ūdens aizvadīšanas „artērijā” – Vidumupītē – strauji cēlās ūdens līmenis un, nosprostojot lietus ūdens kanalizācijas kolektora izlaides vietas, pilsētā pārplūda ielas un māju pagalmi. Tā kā ūdens līmenis Vidumupītē pacēlās līdz pat 1 metram, tas apgrūtināja sāngrāvju un slēgto vadu lietus ūdenim ietecēt Vidumupītē, jo nostrādāja pretspiediena efekts, kas samazina ieplūdes jaudu. Vidumupīte atsevišķās vietās pat izgājusi no krastiem, tai skaitā netālu no Inženieru un Zvaigžņu ielas krustojuma, kur novērota vislielākā ūdens masa.

Pašvaldība, likvidējot stihijas sekas, sniedz palīdzību iedzīvotājiem, atbrīvojot mājas un pagalmus no ūdens. Darbos iesaistītas trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Ventspils iecirkņa automašīnas, viena SIA „”Ventspils nafta” termināls” ugunsdzēsēju automašīna, SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts”, SIA „Ūdeka” un SIA „Ostas celtnieks” tehnikas vienības ar jaudīgiem ūdenssūkņiem.

Ap plkst. 13:00, lietum mitējoties, situācija pilsētas ielās uzlabojās. Uz šo brīdi lielāka daļa applūdušo māju atbrīvotas no lietus ūdens.

Ventspils pašvaldība pēc šī gadījuma veiks rūpīgu analīzi, lai lemtu par iespējamiem risinājumiem.