Tiesībsargs: LTV priekšvēlēšanu diskusijas atlasē nav ievērojusi līdztiesības principu

Latvijas Televīzija (LTV) debašu ciklā „Izvēlies nākotni!” 2010. gadā diskusijas dalībnieku - politisko partiju vai partiju apvienību – atlasē nav ievērojusi līdztiesības principu, norāda tiesībsarga birojā.

Sabiedriskajam medijam ir pienākums respektēt uzskatu daudzveidību, aizstāvēt neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts ideju, ievērot cilvēktiesības un darboties Latvijas sabiedrības interesēs, kas ietver arī vienlīdzīgu iespēju došanu visām vēlēšanās kandidējošām partijām piedalīties diskusijās.

Priekšvēlēšanu debašu cikla „Izvēlies nākotni!” 2010.gada raidījuma dalībnieku atlasē VSIA „Latvijas Televīzija” piemēroja 2% barjeru. Šādas barjeras izvēli televīzija pamato ar „Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā” (turpmāk – likums) noteikto valsts finansējuma piešķiršanas principa adaptēšanu, t.i., dalībniekus izvēlēties pēc tā brīža socioloģisko pētījumu rezultātiem, kuri pārsniedza 2 % barjeru.

Tiesībsargs atzinumā norāda, ka šāda pieeja nav uzskatāma par piemērotu, jo likumā noteiktais finansējums tiek piešķirts partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju, nevis partijai, par kuru pēc socioloģiskiem pētījumiem varētu nobalsot vairāk kā 2 % vēlētāju gaidāmajās vēlēšanās.

Tām partijām, par kurām pēc socioloģiskajām aptaujām nobalsotu vairāk kā 2% vēlētāju, debašu ciklā „Izvēlies nākotni!” tika veidoti desmit raidījumi, savukārt, kuras nav pārvarējušas 2% barjeru, tika veidoti tikai divi raidījumi. Aptaujas datus nevar uzskatīt par objektīvu kritēriju, lai noteiktu, kurām vēlēšanās kandidējošām partijām ir tiesības paust viedokli priekšvēlēšanu raidījumā valsts finansētā televīzijas kanālā. Sabiedrībai ir tiesības prasīt no valsts finansētas raidorganizācijas objektīvu un taisnīgu pieeju kritēriju noteikšanai dalībai raidījumos.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais