Latvijas karavīri ieņems augstus amatus Afganistānā

Pirmdien, 29.augustā, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotajā štābā notiks karavīru – pulkveža Ivo Mogiļnija un pulkveža Mārtiņa Liberta, svinīgā pavadīšanas ceremonija uz Afganistānu.

Abi virsnieki jau tuvākajā laikā uzsāks dienestu amatos, kas ir augstākie, kādus līdz šim ieņēmuši Latvijas karavīri Afganistānā.

Pulkvedis Ivo Mogiļnijs, lai veiktu NATO Apmācības misijas Afganistānā štāba pārvaldes priekšnieka pienākumus, uz Kabulu dosies 30.augustā. Viņš būs NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) vadības līmeņa pārstāvis, kurš līdz nākamā gada septembrim pārraudzīs Afganistānas drošības spēku mācību centru, kā arī koordinēs Afganistānas drošības spēku apmācību procesa sagatavošanu, norisi, kvalitāti Afganistānas tehniskajās un profesionāltehniskajās skolās. Pulkvedis I.Mogiļnijs pārraudzīs personāla apmācību, apgādi, kā arī sniegs konsultācijas par apmācību programmu ieviešanu un mācību centru izveidi.

Pulkvedis Mārtiņš Liberts būs NATO ISAF Afganistānas Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandpunkta priekšnieks. Viņš uz Mazarešarīfu dosies 6.septembrī. Pulkvedis M.Liberts sešus mēnešus veiks atbildības rajonā notiekošo operāciju vadību un kontroli.

Pulkvedis I.Mogiļnijs bruņotajos spēkos dien kopš 1992.gada. Ieņēmis dažādus amatus nodrošinājuma un apgādes jomā, dienējis Nacionālās aizsardzības akadēmijas Vadības un politisko zinību katedras vecākā pasniedzēja amatā, kā arī Nodrošinājuma departamenta priekšnieka amatā NBS Apvienotajā štābā. No 2009.gada pulkvedis I.Mogiļnijs ir NBS Apvienotā štāba štāba priekšnieka vietnieks.

Pulkvedis M.Liberts dienestu sācis 1992.gadā Mālpils mācību centrā. Dienējis NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas vada un rotas komandiera amatos. NBS Apvienotajā štābā bijis Operatīvās plānošanas departamenta Apvienoto operāciju centra priekšnieks. 2005.gadā pulkvedis M.Liberts piedalījās starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā Irākas atjaunošanas un demokrātijas veicināšanai. No 2007.gada viņš bija militārā pārstāvja vietnieks Latvijas pārstāvniecībā NATO, Briselē. No 2010.gada pulkvedis M.Liberts ir 1.Zemessardzes novada komandieris.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.