KNAB sola vētīt arī Zatlera aviobiļetes

© f64

KNAB sola pārbaudīt, kā Valdim Zatleram Valsts prezidenta statusā izdevies «par īpašām cenām» kopā ar ģimeni doties atpūtā ar airBaltic, Neatkarīgajai apliecināja KNAB.

airBaltic prezidents Bertolts Fliks intervijā Dienai atklāja, ka V. Zatlers prezidentūras laikā izmantojis amatu, lai iegūtu lētākas biļetes lidojumiem ar airBaltic sev un saviem ģimenes locekļiem, ceļojot biznesa klasē. Ikvienu airBaltic pasažieri uzskata par kompānijas klientu, arī Valsts prezidentu, tāpēc B. Fliks detalizētāku informāciju neatklāja, vien piebildis, ka V. Zatlers ar ģimeni «lidoja par ļoti īpašām cenām».

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga teica, ka KNAB izvērtēs šo informāciju. Pārlapojot Krimināllikumu, Neatkarīgā atklāja: ja izrādīsies, ka V. Zatlers kopā ar saviem ģimenes locekļiem aviokompānijai pieprasījis sarūpēt viņam lētākas biļetes, šādu nodarījumu varētu kvalificēt pēc Krimināllikuma 341. panta pazīmēm par varas ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta pilnvaru pārkāpšanu. Pantā teikts, ka «par varas vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu vai dienesta pilnvaru pārkāpšanu, ko izdarījis priekšnieks, ja šis nodarījums izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja radīts būtisks kaitējums, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem».

Nodarījuma kvalifikācijas brīdī V. Zatlers jau atradīsies Saeimā vai kādā citā augstā amatā valsts pārvaldē. Tāpat Neatkarīgā KNAB interesējās par Zatlera Reformu partijas (ZRP) saņemto pakalpojumu no kādas personāla atlases kompānijas, kuras nosaukumu neatklāj. Uz jautājumu, vai KNAB nesaskata, ka ZRP pieņem anonīmus ziedojumus, I. Karlsberga atbildēja, ka arī šo informāciju KNAB pārbaudīs un savu atzinumu sniegs. Politisko partiju finansēšanas likuma 2. panta 2. daļa nosaka, kas ir dāvinājums (ziedojums), 4. panta 1. daļa atļauj pieņemt ziedojumus no fiziskajām personām, bet 7. panta 1. daļa aizliedz anonīmus dāvinājumus.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais