airBaltic akcionārs: privātā akcionāra ieguldījums lidsabiedrībā ir apdraudēts

"Pēc 23. augusta Ministru kabineta sēdes ir skaidrs, ka valdība un Latvijas valsts kā airBaltic akcionārs darbojas pret lidsabiedrības interesēm, un nepieņem nevienu konkrētu lēmumu, kas risinātu situāciju lidsabiedrībā," portālu nra.lv informēja "Baltijas Aviācijas Sistēmas" valdes locekle Inga Piterniece.

"Lēmums ir novilcināts tiktāl, ka šai valdībai vairs nenāksies to pieņemt, atbildību noveļot uz Satiksmes ministriju un pašu pieaicinātajiem konsultantiem, un lēmuma pieņemšanu uz nākamo valdību pēc Saeimas vēlēšanām septembrī. Privātais akcionārs Baltijas Aviācijas Sistēmas (BAS) lēmumu airBaltic jautājumā ir pieņēmis, un jau avansā airBaltic pamatkapitāla palielināšanai tika ieskaitījis savu daļu 17 miljonu eiro apmērā," norāda I. Piterniece.

Šobrīd politiski apsvērumi un intereses valsts kā akcionāra pusē prevalē pār komercdarbības loģiku, kā rezultātā ir būtiski apdraudēti privātā akcionāra Baltijas Aviācijas Sistēmas (BAS) ieguldījumi lidsabiedrībā airBaltic.

BAS informē, ka iesniedzis oficiālu paziņojumu airBaltic valdei par BAS akciju pārdošanas nosacījumiem. BAS uzskata, ka 2011.gada 17.augustā noslēgtās akcionāru sapulces vairākums ir rīkojies bezatbildīgi, atturoties pieņemt lēmumu par airBaltic pamatkapitāla palielināšanu, neskatoties uz airBaltic valdes un padomes vienbalsīgajiem lēmumiem, kā arī BAS gatavību piedalīties pamatkapitāla palielināšanā.

Situācijas risināšanai BAS pieņēmis lēmumu paziņot par iespēju pārdot BAS piederošās akcijas un pārējos būtiskos BAS aktīvus lidsabiedrībā.

Vienlaikus, spēkā paliek sākotnējais BAS piedāvājums ar trim rīcības scenārijiem:

1. Valsts iegādājas visas BAS akcijas airBaltic

Šajā gadījumā valstij ir iespēja atpirkt visas BAS piederošās akcijas, vienlaikus norēķinoties par BAS izsniegtajiem aizdevumiem airBaltic un preču zīmēm, par kurām BAS samaksājis, kā arī atgriežot privātajam akcionāram veiktās pamatkapitāla palielināšanas avansa iemaksas. Valsts īpašumā nonāktu 99.8% airBaltic akciju.

2. BAS iegādājas visas valsts akcijas airBaltic

Šis risinājums nozīmē, ka valsts pārdod tai piederošās akcijas BAS, un BAS uzņemas atbildību par visiem ar ar airBaltic saistītajiem jautājumiem. Šādā gadījumā kompānija pilnībā pāriet privāto akcionāru rokās, tai skaitā 99.8% nonāktu BAS īpašumā.

3. Valsts nolemj atbalstīt airBaltic padomes vienbalsīgi pieņemto lēmumu par pamatkapitāla palielināšanu

Šajā gadījumā valsts, neieguldot proporcionāli pamatkapitāla palielināšanā, saglabā bloķējošo akciju mazākuma paketi. Valsts īpašumā paliek 25% kompānijas akciju.

Svarīgākais