Divi CVK locekļi iestājas pret vēlēšanu sadārdzināšanu

Rīt 25.augustā Saeimas Budžeta un finanšu komisija skatīs jautājumu par jaunās balsu skaitīšanas sistēmas ieviešanu ārkārtējās Saeimas vēlēšanās, kura prasītu papildus 440 000 latu finansējumu no valsts un pašvaldību budžetiem.

Divi Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi Elizabete Krivcova (SC) un Sigords Stradiņš (V) uzskata, ka šāda vēlēšanu sadārdzināšana nav pieļaujama.

Jaunā skaitīšanas sistēma paredz, ka pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas balsošanas zīmes tiks skenētas un rezultātu apstrāde tiks projicēta uz liela ekrāna, ļaujot visiem klātesošiem sekot skaitīšanas procesam līdzi. Šādas sistēmas ieviešanai būtu nepieciešami 250 000 lati no valsts budžeta programmatūras izstrādei un aptuveni 190 000 latu no pašvaldību budžetiem ātrgaitas skeneru iegādei. Kopējā sadārdzinājuma summa varētu sastādīt 440 000 latu. 2011.gada 22.augustā Centrālā vēlēšanu komisija rīkoja eksperimentu, kas uzrādīja, ka ar šādu sistēmu vēlēšanu naktī provizorisku rezultāti varētu tikt noskaidroti 2 stundas ātrāk, bet galīgie rezultāti – 2 nedēļas ātrāk. Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi Elizabete Krivcova un Sigords Stradiņš uzskata, ka šāda sistēma valstij un pašvaldībām izmaksās pārāk dārgi.

„Satversmē paredzētās tautas viedokļa noskaidrošanas procedūras šogad tika iedarbinātas jau četras reizes – divas parakstu vākšanas, viena tautas nobalsošana un tagad ārkārtējas Saeimas vēlēšanas. Tas viss jau prasīja ap 5 miljonu finansējumu. Tagad mēs vienkārši nevar atļauties vēl vairāk sadārdzināt vēlēšanas. Pati par sevi rezultātu ātrāka noskaidrošana nav slikta lieta, bet jāskatās, vai budžeta krīzes laikā mēs varam iztērēt vēl 440 000 tūkstošus latu? Mūsdienu apstākļos vēlētājiem daudz svarīgākas ir citas lietas nekā mazliet ātrāka balsu skaitīšana.” - saka CVK loceklis Sigords Stradiņš (V)

„Summa, kas ir nepieciešama jaunās skaitīšanas sistēmai ir gandrīz puse no tā, cik ir vajadzīgs interneta balsošanas ieviešanai. Ja valdība un pašvaldības var atrast naudu, tad labāk ieguldīt to interneta balsošanas ieviešanai. Laikā, kad ievērojama iedzīvotāju daļa dzīvo un strādā ārzemēs, interneta balsošana ļautu šiem cilvēkiem īstenot savas pilsoniskās tiesības un paturēt saikni ar dzimteni. Līdzdalības platformā www.manabalss.lv jau savākti 4600 paraksti interneta balsošanas ieviešanai. Tāpēc nevar piekrist Arņa Cimdara apgalvojumam, ka interneta balsošana tautai nav vajadzīga. Nosakot prioritātes finansējuma piešķiršanai, interneta balsošanai noteikti jādod priekšroka, salīdzinot ar dažiem balsu skaitīšanas uzlabojumiem.” - norāda CVK locekle Elizabete Krivcova.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais