Rīgas HES ūdenskrātuvē atjauno normālu līmeni

AS „Latvenergo” no šā gada 25. augusta pulksten 16.30 sāks ūdens līmeņa paaugstināšanu Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē, lai 28. augusta vakarā tas sasniegtu normālu ekspluatācijas līmeni. Ūdenskrātuves līmenis tiks paaugstināts ļoti pakāpeniski, pamazām sasniedzot 17 metru virs jūras līmeņa un vairāk.

Šogad „Latvenergo” gadskārtējo remontdarbu norisei no 13. jūlija līdz 27. augustam pazemināja Rīgas HES ūdenskrātuves līmeni līdz 16,05 m, lai veiktu dzelzsbetona konstrukciju un betona virsmu atjaunošanu ūdens līmeņa mainīgajā zonā.

Ūdens līmeņa pazeminājuma laikā tika remontēti Rīgas HES augšas bjefa nogāžu betona stiprinājumi 1453 m garumā. Šovasar minētajā posmā tika nokalts bojātais betons, attīrīts stiegrojums un tas apstrādāts pret koroziju, ieklāts papildu stiegrojums, notika betonēšanas darbi, uzklāts virsmas aizsargpārklājums, kā arī starp betona plāksnēm izveidotas deformācijas šuves.

Izmantojot to, ka iepriekšminētajā laikā Rīgas HES ūdenskrātuvē ir pazemināts ūdenslīmenis un Sv.Meinarda salā iespējams nokļūt kājām, Ogres Sv.Meinarda un Ikšķiles Romas katoļu draudzes Ikšķilē 2011. gada 21. augustā Sv.Meinarda salā organizēja svētku dievkalpojumu. Kā informē Ogres Sv.Meinarda un Ikšķiles Romas katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs, svētki, kā ik gadu, ir bijuši ļoti plaši apmeklēti. Šai laikā draudze organizē arī salas krasta stiprināšanas un labiekārtošanas darbus un cer, ka veiksmīgā sadarbība ar AS „Latvenergo” turpināsies arī nākamajos gados.

Pazeminātais ūdenskrātuves līmenis dod iespēju Ikšķilē sarīkot unikālu pasākumu – „Latvijas dubļu festivālu”, kas šogad notika jau otro reizi. Šāds neparasts piedāvājums ikreiz piesaista gan tūristu, gan mediju uzmanību, un šogad tas notika 26. jūlijā iepretim Sv.Meinarda salai.

„Latvenergo”, plānojot nepieciešamos darbus, ik gadu cenšas sabalansēti ņemt vērā gan interešu grupu, gan vietējo iedzīvotāju intereses, tādēļ, cenšoties rast risinājumu iespējai remontdarbus un ūdenskrātuves līmeņa pazemināšanu pārcelt laikā, kad aktīvā tūrisma sezona ir beigusies, speciālisti šobrīd veic analīzi un meklē variantus, kas, iespējams, ļautu nākamajā gadā Rīgas HES atjaunošanas darbus veikt citā laika periodā.

Svarīgākais