Jakāns: Es Vaškeviču neatlaidīšu

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns neplāno no darba atlaist savu vietnieku Vladimiru Vaškeviču tikai tāpēc, ka par viņu kāds izplata baumas un murgus.

Šodien intervijā "Neatkarīgajai", atbildot uz jautājumu, kāpēc pēc tik daudziem mājieniem Vaškevičs vēl nav atlaists, Dz. Jakāns atbild: "Tiešu norāžu, ka tas būtu jādara, nav bijis. Pat ja tādas būtu bijušas, es viņu neatlaistu. Jo negrasos nevienu VID darbinieku atlaist tāpēc, ka par viņu kāds izplata baumas un murgus."

Tāpat Dz. Jakāns intervijā atklāj, ka VID uzturēšanas izdevumi samazināti par 44%, strādājošo algas samazinātas par 32%, bet strādājošo skaits jāsamazina vēl par 1500 vietām.

"Aina ir kardināli atšķirīga. Uzturēšanas izdevumi samazināti par 44%, kā rezultātā VID ir bijis spiests mainīt savu struktūru – līdz šim bija 34 nodaļas, turpmāk, lai iekļautos saspiestajā budžetā, būs divreiz mazāk. Atalgojuma budžeta samazināšanas dēļ šogad esam spiesti strādāt četras darba dienas nedēļā. Strādājošo algas ir samazinātas par 32%, lai arī liels skaits ir atlaists. Strādājošo skaits jāsamazina vēl par 1500 vietām. Tātad kopš gada sākuma mums ir par vairāk nekā 2200 štata vietām mazāk. Pašlaik lielākās daļas – apmēram 90% – VID darbinieku atalgojums ir līdz 500 latu bruto.

Taču ne tikai ar naudas trūkumu vai apcirptiem štatiem šis gads atšķiras no iepriekšējiem. Mēs ļoti nopietni esam strādājuši pie tā, lai nāktu pretī nodokļu maksātājiem. Varbūt kāds par šo manu apgalvojumu smīnēs, taču fakti ir tādi, ka šogad esam izsnieguši nodokļu nomaksas termiņu pagarinājumus 62 miljonu latu apmērā. Pagājušajā gadā bija 14 miljoni. Strādājam pie tā, lai vienkāršotu PVN atmaksu, izveidota automātiska atmaksas sistēma," intervijā "Neatkarīgajai" stāsta Jakāns.

Mutiskā un rakstiskā formā VID teritoriālajām pārvaldēm uzdots neiekasēt administratīvo naudas sodu, ja tas neskar nodokļu nomaksu, – lai nav sodu par formālām burtu un komatu kļūdām, piebilst VID vadītājs.

Svarīgākais