Latvijas un Islandes ārlietu ministri Rīgā atklās Islandes skvēru

22.augustā Latvijas ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Islandes ārlietu ministrs Ossurs Skarphedinsons svinīgā ceremonijā atklās Islandes skvēru Rīgā.

Jaunais skvērs atradīsies Ķīpsalā, starp Krišjāņa Valdemāra, Āzenes un Ķīpsalas ielām – vietā, kur jau atrodas 2004.gadā trīs Baltijas valstu premjeru iestādītas liepas.

„22.augustā apritēs 20 gadi kopš Islandes Republikas vēsturiskā lēmuma atzīt Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu. Šis lēmums bija ārkārtēji nozīmīgs, jo tādējādi Islande iedrošināja arī citas valstis sekot savam piemēram,” uzsver ārlietu ministrs. „Tomēr Islandes loma Latvijas neatkarības atgūšanā ir vēl plašāka. Tā jau 1990.gada 18.decembrī Islandes Altings (parlaments) pieņēma rezolūciju Par atbalstu Baltijas valstīm cīņā par neatkarību, kurā uzsvērts, ka līdz brīdim, kamēr Baltijas valstis nebūs pilnībā atguvušas savu neatkarību, konflikti Eiropā nebūs atrisināti.”

Lai godinātu Islandes vēsturisko lomu Latvijas valstiskās neatkarības un suverenitātes atjaunošanā, ārlietu ministrs Ģ.V.Kristovskis gada sākumā nosūtīja Rīgas Domei vēstuli, ierosinot piešķirt Islandes vārdu kādai no Rīgas ielām vai laukumiem. Pēc diskusijām domes komitejās par piemērotāko tika atzīts jaunais skvērs Ķīpsalā. „Esmu gandarīts par jautājuma operatīvo izskatīšanu un Rīgas domes atbalstu minētajam ierosinājumam”, norāda ārlietu ministrs.

Svinīgajā skvēra atklāšanas ceremonijā piedalīsies Baltijas un Ziemeļvalstu vēstnieki, kas akreditēti Latvijā, kā arī Latvijas Augstākās Padomes deputāti, kas 1991.gada 21.augustā atbalstīja Konstitucionālā likuma par Latvijas Republikas valstisko statusu pieņemšanu.

Latvijas un Islandes divpusējās attiecības tradicionāli ir ļoti labas. Cieša sadarbība izveidojusies izglītības un kultūras jomā, attīstīti ekonomiskie sakari. Abu valstu sadarbība balstās uz reģionālo piederību, kopīgu vērtību izpratni un interesēm Eiropas ekonomiskās un politiskās integrācijas, kā arī drošības jautājumos.

2009.gada 16.jūlijā Islande iesniedza dalības pieteikumu Eiropas Savienībā. 2010.gada 27.jūlijā ar Islandi tika uzsāktas ES pievienošanās sarunas. Latvija ir gandarīta par ES pievienošanās sarunu sākšanu ar Islandi un atbalsta šīs valsts ES integrācijas procesu.

Svarīgākais