airBaltic akcionārs: valdībai jāpieņem lēmums, iespējami tikai trīs scenāriji

© Andrejs Terentjevs, F64 Photo Agency

Baltijas Aviācijas Sistēmas (BAS) valdībai piedāvā trīs skaidrus, saprotamus variantus, kā rīkoties, lai atrisinātu situāciju airBaltic un nodrošinātu turpmāku lidsabiedrības darbību

BAS valdes locekle Inga Piterniece norāda, ka ir trīs iespējamie scenāriji.

Pirmais - valsts iegādājas visas BAS akcijas airBaltic. Šajā gadījumā valstij ir iespēja atpirkt visas BAS piederošās akcijas, vienlaikus norēķinoties par BAS izsniegtajiem aizdevumiem airBaltic un preču zīmēm, par kurām BAS samaksājis, kā arī atgriežot privātajam akcionāram veiktās pamatkapitāla palielināšanas avansa iemaksas. Valsts īpašumā nonāktu 99.8% airBaltic akciju.

Otrais - BAS iegādājas visas valsts akcijas airBaltic. Šis risinājums nozīmē, ka valsts pārdod tai piederošās akcijas BAS, un BAS uzņemas atbildību par visiem ar ar airBaltic saistītajiem jautājumiem. Šādā gadījumā kompānija pilnībā pāriet privāto akcionāru rokās, tai skaitā 99.8% nonāktu BAS īpašumā.

Trešais - valsts nolemj atbalstīt airBaltic padomes vienbalsīgi pieņemto lēmumu par pamatkapitāla palielināšanu. Šajā gadījumā valsts, neieguldot proporcionāli pamatkapitāla palielināšanā, saglabā bloķējošo akciju mazākuma paketi. Valsts īpašumā paliek 25% kompānijas akciju.

"Jāuzsver, ka valdībai un Ministru prezidentam ir skaidri un gaiši jāpasaka, kurš ir valsts kā akcionāra izvēlētais risinājums. Tikai pēc tam, ja valsts nolemj palikt akcionāra statusā, var notikt saruna, kas saistīta ar izmaiņām akcionāru līgumā. Tikai tad būs skaidrība, par kāda rakstura izmaiņām vispār nepieciešams runāt," uzsver I. Piterniece.

Svarīgākais