Latvijā gāzesvadus pārbauda ar unikālu tehnoloģiju

© Publicitātes foto

AS „Latvijas Gāze” augustā ir uzsākusi maģistrālo gāzesvadu apsekošanu ar unikālu tehnoloģiju, kura iepriekš izmantota vien Vācijā un Krievijā. Gāzesvadi tiek apsekoti ar helikopteri, kas aprīkots ar lāzeriem, tādējādi precīzi nosakot vismazāko gāzes noplūdi.

Maģistrālo gāzesvadu drošība ir būtiska, jo tie ne vien nodrošina lielus piegādes apjomus, bet arī darbojas ar lielu spiedienu un tajos esošā dabasgāze ir bez pierastās specifiskās gāzes smakas, kas tiek pievienota, dabasgāzei nokļūstot sadales sistēmā, nra.lv informēja "Latvijas Gāze” preses sekretārs Vinsents Makaris.

Līdz šim regulāri tiek izmantoti vairāki maģistrālo gāzesvadu apsekošanas veidi. Reizi gadā trase tiek izstaigāta ar kājām, divreiz gadā tiek pārlidota ar helikopteri un vizuāli novērtēta, kā arī reizi piecos gados tiek veikta gāzesvadu diagnostika ar intelektuālā virzuļa palīdzību, kas precīzi uzrāda visus gāzesvada bojājumus.

Jaunās infrasarkanās lāzeru tehnoloģijas izmantošana nodrošina precīzu un ātru gāzesvadu apsekošanu no gaisa, konstatējot vismazākās metāna daļiņas atmosfērā, kas var liecināt par iespējamu dabasgāzes noplūdi. Helikoptera sasaiste ar satelītu navigācijas un ģeogrāfiski informatīvo sistēmu, kas uzrāda precīzu gāzesvadu novietni, nodrošina lāzeru navigāciju pat gadījumā, ja helikopters novirzās no trases.

Pabeigt gāzesvadu apsekošanu ar lāzeru helikopteri plānots līdz septembrim.

Helikoptera un tehnoloģiju īpašnieks ir Vācijas uzņēmums „Open Grid Europe”, kas līdz šim gāzesvadu apsekošanu ar lāzeru helikopteri ir veikusi tikai Vācijā un Krievijā. Šāda tipa un precizitātes lāzeru helikopters ir vienīgais pasaulē.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais