Elektronisko sakaru direkcija turpmāk uzraudzīs sakaru tīklu ierīkošanu

Uzraudzību pār elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un būvniecību paredzēts deleģēt VAS „Elektronisko sakaru direkcija” (ESD).

Šāds priekšlikums iekļauts Satiksmes ministrijas sagatavotajos grozījumos Ministru kabineta noteikumos „Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas un būvniecības kārtība”, kas ceturtdien, 18. augustā, tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Lai grozījumi stātos spēkā, tie jāpieņem valdībā.

Līdz šim nebija noteikta uzraudzības iestāde pār elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un būvniecību. Deleģējumu to noteikt paredz šogad 19. maijā pieņemtie grozījumi „Elektronisko sakaru likumā”.

Līdz ar noteikumu papildināšanu plānots paplašināt ESD kompetenci, tai dodot tiesības pieņemt lēmumus par tāda elektronisko sakaru tīkla daļas demontāžu, kura ierīkošana vai būvniecība neatbilst šo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem, un veikt nepieciešamās darbības šo pārkāpumu novēršanai. Tāpat direkcijai paredzēts piešķirt tiesības apturēt elektronisko sakaru tīkla daļas ierīkošanu vai būvniecību, kā arī apturēt neatbilstoši prasībām ierīkotas vai būvētas tīkla daļas darbību, veicot plombēšanu, apzīmogošanu, vai elektronisko sakaru tīklu aktīvo iekārtu atslēgšanu no elektroapgādes. ESD varēs pieņemt lēmumu par tīkla vai tā daļas demontāžu, īpaši gadījumos, ja tas netiek izmantots un atrodas tehniski nesakārtotā stāvoklī.

Nelikumīgas ierīkošanas vai būvniecības gadījumā, ja ESD pieņems lēmumu par elektronisko sakaru tīkla vai tā daļas demontāžu, pienākums to nojaukt un segt izmaksas tiks uzlikts elektroniskā sakaru tīkla īpašniekam vai, ja īpašnieku nevar noskaidrot, iesnieguma par tīkla īpašnieka noskaidrošanu iesniedzējam, vai arī citai personai, kura piekritusi veikt demontāžu.

Izstrādātie grozījumi paredzēs arī pienākumu elektronisko sakaru tīkla pasūtītājam, uzsākot projektu, sniegt ziņas publicēšanai pašvaldības mājaslapā internetā, kā arī sniegs iespēju citiem elektronisko sakaru komersantiem 30 dienu laikā pieteikties publicētā projekta izstrādē un realizācijā, lai, savstarpēji sadarbojoties, samazinātu būvniecības izmaksas un veicinātu konkurenci.

Projekta izstrādes laikā notikušas konsultācijas un viedokļu saskaņošana ar Latvijas Telekomunikāciju asociāciju, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju, Latvijas Elektronisko komunikāciju asociāciju un Latvijas interneta asociāciju.

Svarīgākais